20 åringer med kontaktlinser

Linser i 20-årsalderen – slik fungerer det!

Når du har rukket å fylle 20 år har dine eventuelle synsfeil blitt stabilisert, og du behøver ikke lenger å justere styrken på linsene like ofte. Les om flere fordeler og alt annet du trenger å vite som ung linsebruker.

Funderer du på om du skal begynne å bruke linser? Vanligvis fremkommer de vanligste synsfeilene, som nærsynthet når man er barn eller ungdom. Og i tjueårsalderen har synsfeilene som oftest stabilisert seg for de som har brukt sitt synshjelpemiddel etter optikeren sin anbefaling.

De aller fleste velger dog å fortsette å besøke optikeren årlig for å sjekke at øyet har det bra, og har de fortsatt har det optimale synshjelpemiddelet for akkurat sine øyne.

Linser underletter et aktivt liv

En klar fordel med å ha blitt voksen er du er moden nok for å bruke kontaktlinser. For selv om du er glad i dine briller, så underletter linser veldig når du er aktiv på fritiden, som for eksempel på treningen eller i skibakken.

Linser er derfor perfekt for deg som trener og er aktiv (eller bare ønsker større frihet enn alternativet med briller). Med linser slipper man ikke bare å være redd for å miste eller ødelegge sine briller, du får til og med et bedre sidesyn.

Hvilke linser passer meg?

Det finnes flere typer kontaktlinser som din optiker kan anbefale. Det mest vanlige er månedslinser og endagslinser. Hvilke som passer deg best avhenger av dine behov og hvordan du er som person.

Bruker du linser daglig kan månedslinser være det beste valget da de er noe billigere enn endagslinser dersom de brukes hver dag.

Vil du i stedet ha friheten til å slippe linserengjøring etter hver bruk, eller ønsker du kun å bruke linser ved spesielle tilfelle, er endagslinser topp. De er nemlig pakket enkeltvis, og etter hver bruk kaster du helt enkelt de brukte linsene.

Lange stunder foran dataen?

Har du en jobb som krever lange stunder foran dataen? Eller spiller du mye dataspill? Da kan det være verdt å nevne det for din optiker ved neste synskontroll. Det er nemlig vanlig at øynene blir trøtte og tørre etter lengre perioder foran skjermen. Det finnes til og med en tilstand som heter «dataøyne», eller Computer Vision Syndrome (CVS).

Men ingen grunn til uro, det er sjelden farlig for øynene, og besværene pleier å forsvinne når du har vært borte fra dataen en stund. Det finnes noen måter man kan underlette det for øynene under skjermtiden. Er du linsebruker kan det være behagelig å komplementere med et par briller, siden da får øyet hvilt litt. Ved mildere synsfeil som ikke forårsaker besvær i vanlige tilfelle, så kan kanskje terminalbriller være løsningen? Den kostnaden er dessuten noe vanligvis arbeidsgiveren står for.

dennis

dennis

En nysgjerrig redaktør som like å holde seg oppdatert på det siste innen briller, linser og øyehelse. Mitt motto er å leve for hvert øyeblikk. Det gjør jeg med et par Ray-Ban på nesen og et skarpt syn som ikke overser detaljer.

 Tilbake til magazine