Gå til kassen
   Kvinne ser i speilet og setter inn en kontaktlinse i øyet.

   Linser for nybegynnere – alt du trenger å vite

   Så du har bestemt deg for å teste linser! Velkommen til klubben. Som nybegynner har du sikkert mange spørsmål - hvilken linse skal man starte med? Hvordan setter man inn og tar ut linsene? Vi går gjennom steg for steg alt du trenger å vite om kontaktlinser.
   Hender som holder et resept for kontaktlinser.

   Du starter med din linseseddel

   Først må du vite hvilke styrker du har for å korrigere synet på begge øynene. Dette får du gjennom å gå til optikeren hvor du gjør en synsundersøkelse for en nytilpasning av kontaktlinser. Hos optikeren kommer du til å gjøre en synsundersøkelse, og gå gjennom hvilken type linse som kommer til å passe deg best. Du kommer også til å få prøve å sette i og ta ut linser. Til slutt får du en linseseddel fra optikeren med dine styrker, og det er denne linseseddelen du bruker for å kjøpe dine linser online. Les mer om hvordan du kjøper linser online.

   Et linseseddel skiller seg fra en brilleseddel da synskorrigeringen skjer litt lenger vekk fra øyet på briller. Har du allerede en brilleseddel kan du komme til å trenge andre styrker på en linseseddel.

   Finger med kontaktlinse på.

   Slik setter du på deg dine linser

   Følg våre enkle steg og glem ikke at øvelse gjør mester! Det kan være ubehagelig med en gang, men så kommer du til å venne deg på null komma niks.

   1. Vask hendene nøye med såpe og vann. Tørk de med et håndkle som ikke loer.

   2. Plasser linsen på pekefingertippen på din dominante hånd, altså høyre hånd om du her høyrehendt. Linsen skal være kupet. Er den feil vei er den ikke like rund i formen og skarpere langs kantenene.

   3. Hold det øvre øyelokket åpent med hjelp av en finger på din andre hånd.

   Kvinne åpner øyet med fingeren sin og setter inn en kontaktlinse i øyet.

   Å sette i kontaktlinsene

   4. Dra ned det nedre øyelokket med hjelp av langfingeren på samme hånd som du holder linsen i.

   5. Bøy hodet litt nedover og plasser linsen på nedre delen av øyehviten og se rett frem og plasser linsen midt på øyet.

   6. Se ned. Du hører en liten klikkelyd når linsen er på plass.

   7. Slipp øyelokket og blunk et par ganger.

   Kvinne i speilet holder en kontaktlinse på fingeren.

   Slik tar du ut linsene

   Når det kommer til å sette i og ta ut linsene er det viktig at du håndterer dine linser hygienisk. Bruker du månedslinser eller flerdagslinser trenger du å følge spesifikke råd om håndtering (les mer).

   1. Vask hendene med såpe og vann. Skyll og tørk de på samme måte som når du satt på linsene.

   2. Se oppover og hold deg nedre øyelokket med hjelp av langfingeren. Dra ned linsen til den nedre delen av øyehviten med pekefingeren.

   3. Ta ut linsen gjennom å klemme på den.

   4. Får du ikke linsen ut av øyet? Drypp litt linsevæske på linsen, da forhindrer du den fra å tørke ut og da blir det lettere å få den ut.

   Kontaktlinseesker for Dailies Total 1, Dailies AquaComfort PLUS, 1-day Acuvue Moist, everclear ADM og Biofinity.

   Hvordan velger man riktige linser?

   Den finnes masseveis av kontaktlinser for alle mulige synsfeil og behov. Et bra spørsmål å stille seg er hva som passer din livsstil best. Endagslinser, månedslinser, multifokale linser eller døgnetrundtlinser? Prisnivå eller komfort?

   Endagslinser er linsen som du du bruker i løpet av en dag eller ved behov, og kaster etter bruk. Endagslinser er et smidig valg for deg som vil ha en ny, fresh linse ved hver brukstilfelle og som vil hoppe over stegene for håndtering av linser på slutten av dagen.

   Månedslinser er linser som du har på deg en helt måned. Ved slutten av dagen tar du ut dine linser ut og rengjør de med linsevæske. Deretter legges linsene i et linseetui sammen med linsevæske til neste morgen. Med døgnetrundtlinser trenger du ikke å ta ut linsene når du går og legger deg. De slipper inn nok luft til øyet slik at du kan sove med de.

   Ukeslinser likner månedslinser i sitt bruk og håndtering, men du bruker de i stedet i 1-2 uker.