Gå til kassen
   Bilde av en kontaktlinse med vannstrømmer rundt den.

   Råd for håndtering for deg som bruker linser

   Både våre øyne og linser er veldig følsomme for smuss og bakterier. Derfor er det viktig at man er nøye ved håndtering av sine linser. Dessuten gir man linsene mulighet til å beholde sin komfort lenger.
   Illustrasjon av hvordan du rengjør kontaktlinser, med tre steg - rene hender, begynn med det samme øyet og unngå å bruke iskaldt vann.
   Samling av linser och øyedråper.

   Raske tips for håndtering av alle linser

   Ved all håndtering av kontaktlinser er viktig å først vaske hendene nøye. Bruk gjerne en mild såpe og et håndkle som ikke loer. Les mer om hvordan du setter i og tar ut dine linser.

   • Endagslinser – brukes en dag og kastes rett etter bruk. Bruk aldri endagslinser lengre enn de er tiltenkt. Dette kan medføre komplikasjoner og skape irritasjon på øyet.
   • Månedslinser – linser som du bruker kontinuerlig i en hel måned. Her er håntdering av linsene veldig viktig for å holde god hygiene. Scroll videre ned for å lese hvordan du best tar vare på dine månedslinser.
   • Døgnetrundtlinser – ved bruk av døgnetrundtlinser kan du ta de ut og rengjøre de med linsevæske ved behov dersom du føler at du trenger ekstra komfort i løpet av dagen. Ellers slipper disse linsene gjennom nok luft til øyet slik at du kan sove med de.

   Nærbilde av en linse på en finger.

   Slik rengjør du månedslinsene

   1. Vask hendene med såpe og tørk de med et håndkle som ikke loer.

   2. Drypp noen dråper linsevæske på linsen.

   3. Gni deretter linsene på begge sider i din håndflate med lillefingeren.

   4. Skyll av linsen med linsevæske. Bruk aldri vann fra kranen for unngå å spredning av mikroorganismer i øyet.

   5. Fyll ditt linseetui med to tredjedeler ny linsevæske og la linsene ligge i linsevæsken i minst 4 timer. Bruk aldri linsevæsken om igjen.

   6. Unngå kontakt med negler. Delvis er negler skarpe og kan skade linsen, men det kan også være mye smuss og bakterier under de.

   7. Forsegl linsevæske flasket godt etter bruk.

   Bilde av linsevæske som helles i et etui for linser.

   Rengjøring av linseetui

   Rengjøring av linseetui er minst like viktig som rengjøring av linsene for å ha så bra hygiene som mulig.

   1. Når du har satt linsene i øynene, tøm alltid ditt linseetui fra væske og la det lufttørke. Bruk aldri linsevæsken om igjen.

   2. Skyll etuiet regelmessig med desinfiseringsvæske. Lufttørk beholderen.

   3. Bytt ut linseetuiet regelmessig mot et nytt hver måned eller når linsevæsken begynner å bli tom.

   Bilde med linseløsning og øyedråper samlet.

   LensWays guide til linsevæske

   Hold alltid flasket ordentlig lukket. Flaskens tut bør heller ikke røres for å unngå at smuss skal komme i kontakt med linsevæsken. Bruk aldri linsevæske som har gått ut på dato.

   På samme måte som det finnes ulike linser, så finnes det ulike linevæsker for ulike behov. Multifunksjonsvæske rengjør, forvarer og desinfiserer linsene. Den siste generasjonen av multifunksjonelle væsker inneholder også stoffer som gjør at linsen bedre holder på fuktigheten i løpet av dagen. En annen variant er hydrogenperoksid-væske som trenger inn i linsen og rengjør den dypt. Denne linsevæsken passer de som er følsomme for den fuktighetsgivende funksjonen i multifunksjonelle linsevæsker. Spør din optiker om hvilken linsevæske du skal bruke om du er usikker. Myke og harde kontaktlinser trenger for eksempel ulike linsevæsker.