kvinne med fargede kontaktlinser

Alt om linser – den ultimate guiden

Kontaktlinser forenkler manges liv. De er komfortable når man trener og i hverdagen ellers, og på markedet finnes det et vell av ulike varianter som matcher behovene til de ulike brukerne. Det finnes ganske enkelt en linse for alle!

Kanskje er du allerede en erfaren linsebruker, eller så er dette et helt nytt område for deg. Du har kanskje hatt månedslinser tidligere og drømmer nå om å ha døgnet-rundt-linser? Her er guiden til de ulike linsevariantene som du har å velge mellom.

– Ulike øyne har ulike forutsetninger for linser, og mye avhenger av synsfeil og hvor egnet øyet er for å bruke linser. Det er disse forutsetningene som leder frem til en løsning og som avgjør hvor fornøyd du blir, sier optiker Carl Fredrik Kanington.

DØGNET-RUNDT-LINSER

DØGNET-RUNDT-LINSERDenne linsetypen er den mest moderne varianten. De er laget av materialet hydrogel-silikon og slipper gjennom seks ganger mer oksygen til hornhinnen enn tradisjonelle linser gjør. Kan brukes i alle døgnets timer og gir følelsen av å ikke engang være på. Du slipper å bruke tid på å rensing og bytter ganske enkelt ut linsene en gang i måneden.

ENDAGSLINSER

ENDAGSLINSERDisse linsene brukes bare en dag. Passer for deg som vil slippe rensingen og som lever et aktivt liv. Endagslinser bidrar også til å redusere faren for øyeirritasjoner, fordi du bytter ut linsene hver dag. For den som bruker linser sjeldnere og liker å kombinere med flittig brillebruk, kan endagslinser også være det mest økonomiske valget.

 

MÅNEDSLINSER

MÅNEDSLINSERDette er den vanligste linsetypen. Månedslinser er prisgunstige og enkle å stelle. Etter hver bruk renser du dem ved å legge dem i linsevæske natten over. Om morgenen er de klare for bruk igjen. Når en måned har gått, kasserer du linsene og begynner med et nytt par. Disse linsene finnes for så godt som alle synsfeil.

 

 PROGRESSIVE LINSER

PROGRESSIVE LINSERProgressive/multifokale linser skal korrigere alderssynthet. Ved alderssynthet trenger du en linse med en spesiell sliping som gjør at du kan se bra på både nært og langt hold. Progressive linser fås som endagslinser, ukelinser og døgnet-rundt-linser. En linse som passer for deg med et aktivt liv!

UKELINSER

UKELINSERDisse linsene bruker du i 1–2 uker. Hvor lenge du bruker linsene avhenger av hva optikeren din har sagt. Ukelinser er å få til de fleste synsfeil og er enkle å rense. Den korte brukstiden gjør at du reduserer faren for øyeirritasjoner.

TORISKE LINSER

TORISKE LINSERToriske linser er en linse som korrigerer astigmatisme – en brytningsfeil som gjør at øyet har ulik brytningskraft i ulike retninger. Fordi toriske linser er slipt på forskjellig måte, kan du se skarpt på både korte og lange avstander. Også denne linsevarianten er å få i døgnet-rundt-linser, endags-, måneds- og ukelinser.

 

FARGEDE LINSER

FARGEDE LINSERFargelinser er for deg som ønsker å endre øyenfarge etter humør og stil. Du kan enten velge et par linser som bare forsterker fargen du allerede har, eller du kan velge en variant som endrer fargen helt. Ønsker du bare å forsterke din egen farge, velger du tinted-linser, og ønsker du en mer markant forandring, velger du opaque-linser.

TENK PÅ DETTE!

• Kontakt en kontaktlinseoptiker for å få tatt en synsundersøkelse, så får du vite forutsetningene for akkurat din linsebruk.
• Ønsker du å vite om du kan få en bedre linse for øynene dine, må du kontakte en optiker for å få en linsekontroll. Optikeren kan utrede øyestatusen din og hjelpe deg med en linseseddel.

LES OGSÅ:

Hvordan tyde linseseddelen

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine