mann å sette i kontaktlinse

Sette i og ta ut linser

Mange synes det er ubehagelig å bruke linser til å begynne med før man har lært seg å ta dem av og på. Å bruke linser er ingen kunst etter hvert – men det er alltid litt ubehagelig i begynnelsen før man har blitt helt vant til deg, og mange opplever at det er ekstremt ubehagelig å pirke i øynene sine. Linser er dessuten et medisinteknisk produkt som krever nøyaktig håndtering.

Her kommer vi til å gi deg en grunnleggende beskrivelse av hvordan du skal sette i og ta ut linsene dine, men først må du tenke på dette:

  • Det er viktig å huske at ved all håndtering av kontaktlinser er god hygiene alfa og omega. For at øynene dine skal holde seg friske må du huske å vaske hendene dine før du tar på linsen med fingrene.
  • Prøv å unngå å håndtere linsene dine på badet da dette generelt sett er et miljø der det finnes mye bakterier.
  • Før du gjør deg klar for å sette i linsene dine bør du alltid kontrollere at linsene er hele.
  • En linse skal ligge som en skål mot fingertuppen din for å være snudd riktig vei, så vær alltid nøye med å se at linsen er snudd rett vei før du setter den inn. 

Air Optix EX kontaktlinser

De perfekte månedslinsene for nybegynnere, da de er spesielt utformet for å enklere kunne balanseres på fingertuppen og er derfor også enklere å sette inn i øyet. Behagelige å bruke og tilfører mye oksygen til øynene.

1-Day Acuvue Moist kontaklinser

Endagslinser som tilfører maksimalt med fukt til dine øyne hele dagen lang. Myk og deilig passform som dessuten beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Passer spesielt bra for allergikere da du bytter ut linsene hver dag.

Hva gjør man når man setter i linser for første gang?

Når du besøker optikeren din for å få en linseseddel kommer optikeren dessuten til å gå nøye igjennom med deg hvordan du bruker linser og hvordan du setter inn og tar dem ut. Etter at du har lært deg hvordan man gjør det, kommer det deretter ta en stund før du har blir helt vant til deg.

For å sette linsene på gjør du på følgende måte:

● Før du begynner må du som nevnt alltid først vaske hendene nøye med en uparfymert såpe. Flytende såpe er å foredra framfor en hard en, da den senere har lettere for å videreføre smitte og bakterier.

● Rengjør linsen igjen med linsevæsken slik at du er sikker på at den er ren fra eventuell skitt og smuss.

● Linsen settes inn og tas ut med et enkelt håndgrep. Legg linsen på pekefingerens tupp og hold den slik at den er formet som en skål. Med den frie hånden drar du opp det øvre øyelokket slik at det ikke kan blunke.

● Dra det nedre øyelokket nedover med din frie pekefinger og før linsen nærmere. Når du er helt nærme med linsen skal du se opp og la linsen følge med.

● Rett blikket opp mot taket og sett forsiktig ned linsen mot den nedre delen av øyet. Avslutt med å langsomt slippe tilbake øyelokket og blunk en kort stund.

Dailies AquaComfort Plus linser

En av de mest populære endagslinsene i vårt sortiment som inneholder et høyt fuktighetsnivå på hele 69% og som frisker opp de trøtte øynene dine hver gang du blunker. Passer for de som har følsomme øyne og ofte opplever at øynene er trøtte på kvelden.

Hva gjør man når man skal ta ut linser for første gang?

Linsen skal ligge som en skål på fingertuppen din for å være rett vei. Om kantene på linsen er ujevne så er linsen snudd feil vei. Når du tar ut linsene er det selvfølgelig like viktig å vaske hendene nøye som det er når du skal sette inn dem. Prøv dessuten å gjøre det i samme rekkefølge så du ikke blander sammen linsene.

● Hold opp øyet så mye som mulig og fokuser blikket ditt oppover.

● Ta deretter pekefingeren din sakte mot øyet til du rører linsens nedre kant.

● Knip forsiktig fast linsen mellom pekefingeren og tommelen og ta deretter ut linsen.

Å ta ut linser med lange negler kan være litt problematisk og er ikke heller noe å anbefale da neglene dine kan skade de følsomme øynene. Det finnes i så fall noen hjelpemidler for å ta ut linser, og blant annet kan du ta dem ut med en liten sugekopp som gjør at du slipper å ta med fingrene rett på øynene.

Jeg får ikke ut linsen – hva skal jeg gjøre?

Om du ikke får linsen ut av øyet, kan det hende linsen ikke ligger rett i øyet og gnager, og av og til kan den ha beveget seg opp en bit bak det øvre øyelokket. Det er derimot helt umulig for linsen å forsvinne bak øyet ditt, noe mange er redde for. Om linsen din har glidd feil i øyet, pleier linsen å komme fram etter noen blunk og gjennom at du skyller øyet. Om du er urolig er vårt tips å prøve å beholde fatningen og repetere metodene ovenfor. 

Bestill dine linser enkelt og greit online

Hos oss på Lensway kan du finne et bredt utvalg av kontaktlinser som passer for forskjellige type synsfeil og behov. Å velge rett linser kan være veldig individuelt da det er mange faktorer som spiller inn. Visse synes at prisen er det viktigste, mens andre synes de skal være så behagelige som mulig.

Om du for eksempel er allergiker og har problemer med tørre øyne, kan kanskje endagslinser passe best for deg. Eller for deg som reiser en hel del kan det være deilig å bruke ukes- eller månedslinser, slik at du slipper å ta med deg flere pakker med linser når du er i farta.

Biofinity Toric kontaktlinser
Sara Wallin

Sara Wallin

REDAKTÖR LENSWAY

Modeexpert och trendspanare

 Tilbake til magazine