Sette på og
ta av linser

Linser er et medisinsk produkt og krever forsiktig håndtering. Her får du grunnleggende veiledning for hvordan du bør sette på- og ta av deg linsene dine.

Ved all håndtering av kontaktlinser er god hygiene svært viktig. For å holde øynene friske må du alltid vaske hendene før du rører linsene. Unngå å håndtere linsene på baderommet siden det ofte finnes mye bakterier der.

SLIK SETTER DU PÅ DEG LINSEN

Start alltid med å vaske hendene grundig med uparfymert såpe. Bruk helst flytende såpe siden hard såpe lettere viderefører smitte.

Skyll deretter hendene og tørk deg med et håndkle som ikke loer. Er det en helt ny linse du skal ta i bruk, er det bare å ta den ut av beholderen og forsikre deg om at den vender riktig vei. Mange linser er påført en fargemarkering som viser hvilken vei den skal vende.

Er det en linse du har brukt tidligere du skal ta i bruk, må du skylle den med linsevæske for å få bort alt smuss. Det kan også være lurt å alltid sette på deg linsene i samme rekkefølge slik at du ikke forveksler høyre og venstre linse.

Linsen på tuppen av pekfingeren

Linsen settes på- og tas av med ett enkelt hångrep. Legg linsen på tuppen av pekefingeren og hold den slik at den er formet som en skål med bunnen ned. Med den ledige hånden løfter du det øvre øyelokket så du ikke kan blunke.

Med fingrene på den hånden du holder linsen i, drar du ned det nedre øyelokket.

Vend blikket opp mot taket og sett forsiktig linsen på mot nedre del av øyet. Avslutt med å langsomt slippe øyelokkene og lukk øyet et kort øyeblikk.

SLIK TAR DU AV DEG LINSEN

Før du tar av deg linsene er det selvfølgelig viktig med en grundig håndvask. Vend blikket mot taket og hold nede det nedre øyelokket.

Ta gjerne linsene av deg i samme rekkefølge hver gang slik at du ikke forveksler dem. Før pekefingeren forsiktig mot øyet til du berører linsens nedre kant og dra linsen nedover til den befinner seg over øyehviten. Deretter, med ett forsiktig grep mellom pekefinger og tommel, tar du ut linsen.

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine