mann i jungelen

Lost i den flokete linsejungelen?

Hydraluxe, Silicone Hydrogel eller High Definition Optics? Å finne frem blant alle linsetyper kan være som å finne frem i en jungel. Men slapp av, her skal vi rede ut begrepene for deg.

Yes, du har bestemt deg for å teste linser! Men alle kompliserte ord som beskriver linsene og som synes på forpakningen – hva betyr de egentlig? Her forklarer vi begrepene som bruker å vekke flest spørsmål.

Silicone Hydrogel

Dette er en mer moderne linsemateriale som er tilpasset for å gjøre linsene mer komfortable og mer behagelig for øyne. Silikonhydrogellinser finnes både som endagslinser og som månedslinser og muliggjør seks ganger så mye oksygen til å passere gjennom linsen til hornhinnen. Akkurat som vanlige linser er de laget av plast, men de beholder sin mykhet og fukt lenger slik at de er behagelige hele dagen.

BC – DIA – PWR – OU

Hva betyr egentlig bokstavkombinasjonene på din linseforpakning og din linseseddel? Det er ikke mer hokus pokus enn at bokstavene er forkortninger på latinske og engelske begrep. BC (base curve) står for basiskurve og er et mål på linsens kurve, slik at den passer formen på ditt øye. DIA (diameter) er et mål på linsens størrelse og PWR (power) angir linsens styrke. OD (oculus dexter) betyr høyre øye og OS eller OU (oculus sinister) betyr vestre øye.

High Definition Optics

Har du en kveldsjobb eller leser du ofte i dårlig belysning? Da kan linser med teknologien High Definition Optics være noe for deg. Linsenes asfæriske design, med ulike fordypninger i midten og utover i kantene, gjør at du får et skarpt og klart syn i situasjoner med svak belysning. Denne minsker blant annet risikoen for halefenomener og blending ved for eksempel mørkekjøring.

BIFOKALA VS. MULTIFOKALA LINSER

Når du har passert 40 år så blir det vanskeligere for øyet å veksle fokus mellom ulike gjenstander som befinner seg på ulike avstander.  Da kan du behøve bifokale eller multifokale linser, altså kontaktlinser med flere ulike styrker i en og samme linse. Linsen hjelper øyet å se skarpt både på nært hold og lengre avstand. I multifokale linser skjer overgangen vekselvis mellom nær avstand og lengre avstand.

Toriske linser og sfærisk styrke

Brytningsfeil er et samlingsbegrep på synsfeil som kommer av at din hornhinne er ujevn eller skeiv. Enkelte brytningsfeil korrigeres med linser med sfærisk styrke, som har samme styrke i ulike retninger fra sitt optiske sentrum. Har du astigmatisme trenger du i stedet toriske linser, men cylindriske korreksjonsglass som har ulike styrker i ulike deler av linsen.

HYDRALUXE™

Hydraluxe™ er en nyutviklet teknologi som er skapt for å redusere symptomer som tørrhet og tørre øyne. Tåreliknende molekyler på linsen interagerer med tårefilmen i dine øyne og gjør at du klarer deg gjennom krevende dager uten å bli tørr og tung i øynene. Bra ikke sant?


Har du flere spørsmål? Ikke noe problem. Kontakt vår kunnskapsrike kundeservice på telefon 800 84 600.

dennis

dennis

En nysgjerrig redaktør som like å holde seg oppdatert på det siste innen briller, linser og øyehelse. Mitt motto er å leve for hvert øyeblikk. Det gjør jeg med et par Ray-Ban på nesen og et skarpt syn som ikke overser detaljer.

  Tilbake til magazine