Linseetui

Linseetui beskytter dine linser

Det er viktig med rett linseoppbevaring, et linseetui beskytter dine linser. Mange som bruker kontaktlinser liker det praktiske med å ha endagslinser siden de kastes på kvelden når de er brukt og krever ingen ekstra håndtering av linsene. Dette passer også bra for yngre barn som bruker linser og for personer som plages av allergier, da linsene som du bruker kun én dag minsker risikoen for å irritere følsomme øyne.

Linser som du bruker mer enn én dag, derimot, krever en viss håndtering og oppbevaring av linsene i et linseetui som er en form for linseeske. Du fyller linseetuiet ditt med linsevæske som du deretter legger linsene i under natten slik at de bevarer sin fukt og elastisitet. I dette innlegget skal vi gå litt nærmere inn på viktigheten av å ta hånd om linsene og linsebeholderen sin, samt noen tips på oppbevaring av linser for deg som bruker linser! 

Hvor ofte skal man bytte linseetui?

Når det kommer til kontaktlinser, skal man ha bakhodet at det er veldig mye som setter seg på linsene i løpet av en hel dag. Det er derfor det er så viktig at du renser linsene dine etter at du har brukt dem i følge restriksjoner før du legger linsene dine i linsebeholderen. Når linsene dine er rene, legger du dem i ny linsevæske i linseetuiet ditt. 


Å bevare hygienen i linseetuiet er like viktig som å rense linsene og du bør derfor med jevne mellomrom også rengjøre linseetuiet ditt. Du burde dessuten bytte linseetui fra tid til annen, helst en gang per måned. Det er også viktig at du passer på at du renser linseetuiet ofte, slik at du kan være sikker på at ingen bakterier samler seg i din linseeske. For å være sikker på at alle bakterier forsvinner kan det være en god idé å koke ditt linseetui.

Linsevæsker og tilhørende linsebeholder

Siden linsevæsken har en utløpsdato akkurat som linser, er det mange som velger å kjøpe et sett som inneholder en litt mindre flaske linsevæske med tilhørende etui som er til for månedsbruk. 

Noen tips fra vårt sortiment av forskjellige linsevæsker med tilhørende linseeske: 

linsevæske med inkludert linsebeholder
linsevæske med tilhørende linseetui
linsevæsker med tilhørende linseeske

Slik gjør du for å rense linseetuiet

Linseetui rengjøring er minst like viktig som det er å rense linsene dine når du tar dem ut om kvelden og skyller av linsene med linsevæske før du setter dem i linseesken din. Du skal ikke oppbevare linser uten væske da dette gjør at linsene dine tørker ut. For å rense linseetuiet gjør du bare på den følgende måten:

  • Du kan som sagt ikke la linsene være uten væske, så derfor er det best at du følger din vanlige rutine og setter dem først inn i øynene.
  • Dersom du vil gjøre det ordentlig er det best å koke linsebeholderen slik at alle bakteriene forsvinner. Dette bør du gjøre minst én gang i uken.
  • Alle andre dager så holder det at du skyller linseetuiet med desinfekterende middel og lar den deretter tørke. 

Linseoppbevaring og rens av dine linser

Det aller viktigste for deg som bruker linser som du bytter hver uke eller måned er at du er ekstremt nøye med å rense linsene dine når du har brukt dem og skal legge dem i sitt linseetui over natten. Like viktig som det er å passe på å rengjøre linseetuiet slik at ingen bakterier samles i esken, er det viktig at linsene også er rene når du legger dem i.

Slik gjør du når du skal rense linsene:

  • Begynn med å vaske hendene dine nøye. Når du bruker linser er det anbefalt å ikke ha for lange negler, da det enkelt samles bakterier under neglene. Tørk deretter hendene dine slik at du er helt tørr.

  • Legg linsen i hånden og hell linsevæsken over linsen, gni forsiktig begge sider av linsen og skyll deretter linsen med linsevæske og sett den til slutt i linseetuiet ditt. Repeter med den andre linsen.

  • Nå ligger begge linsene dine i hver sin skål i linsebeholderen. Fyll nå opp begge skåler med linsevæske og skru igjen korkene. 

Det er ikke så avansert å ta hånd om linsene sine, det er bare viktig at man er nøye med nettopp hygienen siden øynene er så utrolig følsomme. Linser er dessverre skikkelig bakteriesamlere som drar til seg skitt og bakterier i løpet av dagen og disse kan skade øynene.


Viktigheten av å ha god hygiene ved bruk av linser

Uansett hvilken type linser du bruker så er det aller viktigste å være ren på hendene når man tar på dem og setter dem på øynene. Linser samler dessverre veldig lett opp bakterier og mikroorganismer som kan skade øynene dine. Noen grunner til hvorfor det er viktig å tenke på hygienen er at det kan forårsake infeksjoner i øynene dine som deretter kan skape sår på hornhinnen. 

Noe som også er utrolig viktig, er å aldri bruke dine ukelinser eller månedslinser lenger enn det de er ment for, da dette også kan skade øynene. Siden du bør bytte linseetui en gang i måneden, bør du ha det somvane å bytte både linser og etui samtidig. Et lite tips er å skrive på enten etuiet eller linsevæsken den datoen som du åpnet flasken og linsepakken, for da er det enklere å huske hvilken dag i måneden som det er på tide å bytte igjen. Det finnes dessuten forskjellige typer linsevæsker som du kan ha linsene dine i, og om du for eksempel trenger mer fukt i øynene dine kan du kjøpe en type som motvirker tørre øyne.

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

  Tilbake til magazine