kvinnen har irriterte øyne fra å sove med linser

Er det farlig å sove med linser?

Du kommer sent hjem fra en kveld på byen med vennene dine. Du skal bare slappe av litt på sengen før du gjør deg klar for å legge deg og snart sover du dypt resten av natten. Men hva skjedde med linsene?

Kjenner du deg igjen? Det er fort gjort at man sovner med linsene på og det har sannsynligvis skjedd de fleste linsebrukere en gang eller to. Men det store spørsmålet er hvor dårlig det egentlig er å sovne med linser på? Om du uheldigvis sovner med linsene en gang kommer du mest sannsynlig ikke til å oppleve noen større problemer, men det betyr ikke at du skal slurve med det og bli vant til å sove med dem i. Dersom det skjer flere ganger eller om du bevisst sover med linser som ikke er ment til det, risikerer du å skade øynene dine.

Linser som du kan sove med

Veldig tynne og behagelige ukeslinser som du kan bruke døgnet rundt og som gir fukt til øynene dine når du sover. Passer veldig bra for personer som jobber foran dataskjermen eller som ofte befinner seg i varme og tørre miljøer. Full beskyttelse mot UVA- og UVB-stråling

Kan man sove med linser?

Det er ikke mulig å sove med endagslinser eller månedslinser, men derimot finnes det spesielle linser som man kan ha døgnet rundt linser og disse kan man sove med. Det har også kommet en ny type linser som nettopp kalles for nattlinser og disse er laget spesielt for å brukes på nattetid. Du bytter altså til disse før du skal sove når du tar ut dine vanlige kontaktlinser.

Hva skjer dersom man sovner med linsene i?

Det som kan skje er at linsens fukt forsvinner under natten og at du derfor føler deg veldig tørr i øynene når du våkner. Dette er noe som kan gi en følelse av panikk siden linsene setter seg mer eller mindre fast på øynene. Det viktige her er at du tar det rolig og at du ikke prøver å ta ut linsen når den er tørr, men at du først drypper øyendråper i og fukter øynene skikkelig før du tar ut linsen.  

Det er som regel ingen katastrofe å ta en liten lur med linsene på, men det er heller ikke noe som anbefales om du ikke har tilpassede døgnet-rundt-linser, sier optiker Carl Fredrik Kanington. Døgnet-rundt-linser er linser man kan sove med og som er laget for å slippe igjennom mer oksygen enn vanlige kontaktlinser, noe som gjør at denne typen av linser ikke trenger like mye væske.

Linser som du kan sove med

Om du ikke liker å ta deg i øynene og aller helst unngår å sette inn og ta ut linsene, bør du prøve døgnet-rundt-linser. Det eneste du trenger for å kunne bestille linser du kan sove med er at du har din linseseddel klar og at du deretter fyller i de forskjellige styrkene når du gjør bestillingen.

Det som er fantastisk med akkurat denne typen linser er nettopp den avanserte teknikken bak, som gjør at linsene holder seg fuktige og puster maksimalt. Dette til tross for at du ikke trenger å ta ut linsene før du sovner om kvelden.

Nedenfor finner du noen av de linsene som du kan sove med fra vårt sortiment:

døgnet rundt linser du kan sove med

Progressive månedslinser som tilfører rikelig med oksygen til øynene dine. Om du velger å sove med dem kan du gjøre det i opp til 6 døgn. Passer veldig bra for personer som lider av alderssyn og tørre øyne.

Månedslinser du kan sove med

Månedslinser som du kan bruke døgnet rundt og som slipper igjennom over 6 ganger mer oksygen til øynene dine i løpet av hele døgnet enn det vanlige kontaktlinser gjør. Passer utmerket for personer som reiser mye og ønsker linser med beste komfort.  

Toriske linser du kan sove med

Toriske månedslinser som du kan sove med og som inneholder et høyt fuktighetsnivå og gir øynene dine maksimalt med oksygen. De perfekte linsene for personer som opplever å være plaget av tørre og irriterte øyne.

Hvorfor skal man ikke sove med linser?

Når man er våken får hornhinnen oksygen fra både luften og fra øyets egne tårevæske, men når du sover får ikke øynene verken like mye oksygen eller tårevæske siden du ikke blunker. Om du dessuten har kontaktlinser i, så minskes tilførselen av oksygen desto mer. Det kan føre til at linsen tørker eller ”drar seg sammen” i øyet, noe som kan påvirke hornhinnen og som i sin tur kan føre til en infeksjon. Om du opplever noen form for irritasjon i øynene dine, bør du besøke en optiker for å få utført en synstest.

Hvorfor trenger jeg å bytte til døgnet-rundt-linser?

Alle som har synsfeil har forskjellige behov og noen rullerer mellom linser og briller, mens andre bare holder seg til et av disse alternativene. Det er alltid bra å la øynene hvile om natten, men linser som du kan sove med er laget av et materiale som ikke skader øynene dine. Døgnet-rundt-linser passer ekstra bra for deg som:

  • Ofte sovner med linsene på om kvelden.
  • Reiser mye og er ofte på farten. Det kan da være veldig praktisk å dels slippe å ha med seg nye linseforpakninger, men også at du ikke trenger å tenke på å ta ut og sette på linsene.
  • Har problemer med tørre øyne. Døgnet-rundt-linser er spesielt utformet for å gi øynene dine maksimalt med oksygen og fukt.
  • Har problemer med rutiner eller synes det er for slitsomt å sette i og ta ut linsene.

Om du opplever at du ofte føler deg grusete i øynene ved bruk av linser, trenger øynene dine som regel å få hvilt seg. Uansett om du bruker døgnet-rundt-linser, kan det likevel være bra å la øynene hvile en gang i blant og sove uten linser i ny og ne. Om du blir irritert av linsene dine så er det alltid bra å bruke fuktgivende øyendråper som lindring.

Sara Wallin

Sara Wallin

REDAKTÖR LENSWAY

Modeexpert och trendspanare

  Tilbake til magazine