BRA SYN ETTER 50

Bra syn etter 50? Les våre beste tips

Det er ingen hemmelighet at ditt syn forandres i takt med din alder. Les hvordan du som 50-åring maksimaliserer livskvaliteten gjennom riktig linsevalg, smarte kostholdsråd og annet som får dine øyne til å juble.

Det er vanlig at synet blir dårligere når du har passert 50 år, noe som lett kan korrigeres med riktig type linser. Med alderen blir nemlig øyets egen linse stivere, noe som gjør det vanskeligere å fokusere blikket på nær avstand.

Slik forverres ditt syn

Personer over 50 merker ofte at de er langsynte først når de ikke lenger kan kompensere for øyets fokus med egen kraft. Til og med sidesynet minsker gradvis, i blant med opptil en ti prosent forverring om man er uheldig. Det er også vanlig at øyet blir mer følsomt for sterkt sollys, reflekser på vindusruter eller fjernlys ved mørkekjøring.

Farge og styrke

Til og med fargesynet påvirkes med alderen. Det er vanlig at du begynner å se mindre distinkte fargeskalaer. Men det betyr ikke at livet blir grått. Gjennom kontaktlinser med riktig styrke kan du få tilbake et normalt syn – men også å skape nye muligheter for et mer aktivt liv uten begrensninger.

Mat for bedre syn

Forskning viser at synet påvirkes av kosten. Det betyr at du kan bremse aldersrelaterte synsforandringer gjennom å spise allsidig mat. Grønnsaker, frukt, bær, fet fisk, egg, skalldyr og meieriprodukter inneholder mange av de vitaminer, antioksidanter, mineraler og fettstoffer som gir friske øyne.

Følg med på dine øyne

Aldersforandringer kan ramme alle. Mange har anlegg for øyensykdommer som aldersforandringer i den gule flekken, grønn stær eller diabetesretinopati. Mange eldre rammes også av tørre øyne eller grå stær som innebærer at øyets linse blir grumsete og gir dårligere syn både på nært og langt hold.

Forandringer i øyet som oppdages tidlig går som regel å gjøre noe med. Gå derfor til regelmessige undersøkninger hos din optiker.

Mange valgmuligheter

Du vet vel at du kan bestille dine kontaktlinser på nettet? Den eneste du trenger for å gjøre en bestilling er en linseseddel fra optiker. De fleste styrker finnes som endagslinser, ukeslinser, månedslinser og døgnetrundtlinser. Det finnes til og med progressive linser for deg som vil se bra både på lange og korte avstander.

dennis

dennis

En nysgjerrig redaktør som like å holde seg oppdatert på det siste innen briller, linser og øyehelse. Mitt motto er å leve for hvert øyeblikk. Det gjør jeg med et par Ray-Ban på nesen og et skarpt syn som ikke overser detaljer.

  Tilbake til magazine