mann med solbriller med fotokromatiske glass

Fotokromatiske glass – alt i ett

Bytt til fotokromatiske glass og få et litt mer behagelig liv i forhold til dine synsfeil. Fotokromatiske glass er mer eller mindre magiske, da de anpasser seg helt etter om du er inne eller utendørs. Du trenger altså ikke lenger å løpe og finne fram solbrillene dine så fort solen titter fram, men du kan i stedet bare bruke dine vanlige briller, selv også når solen skinner! I denne artikkelen kommer du til å få lære deg mer om den nye teknikken som gjør at vi kan tilby vanlige briller og solbriller i ett.

Visste du for eksempel at fotokromatiske glass automatisk reagerer på UV-lys og blir mørkere jo sterkere lyset er? Når du har på deg fotokromatiske briller innendørs så er glassene lyse og ser ut som et helt vanlig par briller, men så fort du kommer ut i sollyset blir de mørke i stedet. Brillene som blir mørke i solen er et ideelt valg for deg som alltid bruker briller men vil slippe å bytte til solbriller så fort solen titter fram.

Hvordan fungerer fotokromatiske glass

Hvordan fungerer fotokromatiske glass?

 • Fotokromatiske glass er som regel laget av plast eller silikater. Noen av glassene produseres av vanlig mineralglass som blandes med sølvhalogenider.
 • Materialet som brukes reagerer i sin tur på UV-stråling. Jo mer intensiv strålingen er, desto mørkere blir glassene gjennom en kjemisk prosess som skjer på glassenes overflate.
 • Om UV-strålingen forsvinner igjen, f.eks. når du går inn i et hus eller om solen forsvinner bak en sky, så farges glassene lyse og ser ut som helt vanlige briller igjen.
 • Jo kaldere det er utendørs, desto raskere reagerer glassene og endrer farge. På grunn av dette blir glassene fortere mørke i skibakken på vinteren enn om du er på stranden på sommeren.
 • Det tar som regel en til to minutter før glassene er fullstendig mørke når det er lyst rundt deg. Andre veien tar forvandlingen litt lenger tid, hvor brilleglassene får en mellomsterk farge etter to minutter og blir helt fargeløse igjen etter ti minutter.
 • Dersom du oppholder deg i områder hvor UV-strålingen er mer intensiv, for eksempel til fjells, kan fotokromatiske glass blir mørke selv om det er overskyet og solen ikke skinner rett på glassene.

Fantastisk teknikk!

Fotokromatiske glass har vært populære siden 60-tallet, men teknikken bak hvordan disse glassene lages har forbedret seg en god del siden da. Tidligere tok det lenger tid for glassene å endre farge, og i dag så reagerer de fargeskiftende glassene betydelig fortere på lyset. Om du bruker fotokromatiske glass når du kjører bil så blir ikke glassene mørke fordi bilruten hindrer UV-lyset fra å møte glasset på brillene dine.

Ulempene ved fotokromatiske glass er få, da denne typen av briller gir deg som bruker briller hele tiden en helt annen frihet siden du ikke trenger å bytte. Den eneste ulempen er i så fall at de er hakket bedre på vinteren enn de er om sommeren, da man egentlig trenger dem som mest! De få ulempene som finnes med denne typen av glass er få i sammenligning med alle fordeler som medfølger.

runde blå briller men en liten cat-eye twist

Supertruper – Matte Crystal Blue

Vi sier bare WOW! Disse runde brillene men en liten cat-eye twist finnes i fargene blå og svart og er ordentlig stilige. De er synlige med en allikevel tynn innfatning og har dessuten en matt overflate. Du kan bruke disse brillene til de fleste stiler og tilbehør.

Fotokromatiske glass – grå eller brun

Når du bestiller fotokromatiske briller fra oss så kan du velge og vrake blant alle våre innfatninger i sortimentet. De fargene som du kan velge mellom på brilleglasset ditt er enten grå eller brun. Om du velger et par brune glass så ser du blå toner mindre og får en varmere nyanse rundt deg når du har dem på i lyset. Om du velger et par med grå nyanse på glasset så kommer fargene rundt deg til å oppfattes omtrent likt som de gjør uten solbriller på.

Viktig å beskytte øynene dine mot farlig UV-strålning!

Det er utrolig viktig at vi beskytter de følsomme øynene våre mot UV-strålingen fra sola slik at vi ikke skader dem. UV står for ultrafiolett stråling og innebærer at denne typen lys er en elektromagnetisk stråling som har en kortere bølgelengde enn lyset som vi oppfatter med vårt syn, og det er nettopp denne som er skadelig for oss. Med briller som blir mørkere i lyset har du alltid en UV-beskyttelse som beskytter deg totalt!

Om man eksponeres for UV-lys over en lengre periode så kan man skade øyets hornhinne og linse, samt at det øker risikoen for å utvikle grå stær. En forklaring til at man glemmer å beskytte øynene sine er at øynene ikke påvirkes av solens varmestråling slik som huden gjør. På grunn av dette får vi ikke like sterke varselsignaler, noe som gjør at faren blir mindre åpenbar. Når du bruker fotokromatiske briller, trenger du heldigvis aldri å uroe deg for slike problemer.

Hvordan bestiller jeg fotokromatiske briller?

Det er enkelt å bestille briller fra oss og det eneste du trenger å vite før du bestiller et par briller er hvilken styrke du trenger på dine nye briller. Dette finner du ut ved å besøke en optiker som gjør en synsundersøkelse på dine øyne. Om du allerede vet hva slags synsfeil du har så er det derimot veldig enkelt. Da gjør du bare det følgende:

 • Søk i Lensways store utvalg av briller.
 • Velg ut de innfatningene som faller i smak og klikk deg videre.
 • Velg hvilken type briller du vil bestille og fyll i din styrke.
 • Velg glass og trykk på tilvalget fargeskiftende glass.
 • Velg mellom brun eller grå fargeskifting på de kromatiske glassene.
 • Fullfør din bestilling og dine nye briller er på vei til deg!

Når din bestilling er gjort så tar det vanligvis 1-2 uker før du får brillene dine, men når det gjelder bestilling av fotokromatiske glass så kan leveransetiden bli en anelse lenger. Dette er fordi det er flere prosesser underveis som er krevende ved produksjonen av briller med fotokromatiske glass.

Tips fra oss:

Disse innfatningene fra C-Jacobsen er to die forC.Jacobsen – CJ9021-2024

Disse innfatningene fra C-Jacobsen er to die for! Finnes i nesten 10 forskjellige farger, som blant annet krystallglass, svart, grønn og gjennomsiktige. Innfatningene er tynne med en liten edge og kan uten tvil gi et løft til hvilket kjedelig antrekk som helst!

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

 Tilbake til magazine