En mann med fine solbriller

Fra å være kun et hjelpemiddel
ble mote

Et par fine solbriller er i dag et naturlig og trendig tilbehør å bære med seg. Men når gikk solbriller fra å være kun et hjelpemiddel til å bli en fast del av motebildet?

Opprinnelsen til solbrillen kan spores tilbake til urbefolkningen på Grønland, som trengte et redskap for ikke å bli blendet av snøen når de jaktet. Den tidlige prototypen ble laget av tre samt tenner og ben fra hval, og var ikke noe vi i dag vil beskrive som et vakkert syn.

Funksjonen var delvis den samme, å beskytte seg mot solens skadelige påvirkning. Det estetiske hadde imidlertid liten betydning. Det skulle drøye flere hundre år før solbrillen slik vi kjenner den i dag så dagens lys.

pilotbriller fra C.Jacobsen
klassiskebrillemodell
Pastellfargede solbriller

SOLBRILLER SOM ET MOTETILBEHØR

Det var først tidlig på1800-tallet vi begynte å se noe som ligner dagens solbriller, men det skulle ta langt tid før de ble populær hos folk på gaten. Litt uventet var det stumfilmen som gjorde at folk fikk øynene opp for solbriller.

Lampene på innspillingsplassene for stumfilm var så sterke at mange skuespillere valgte å bruke solbriller under filming. Når da publikum senere så filmstjernene iført solbriller, ja da ville de også ha et par.

Det store gjennombruddet for solbriller som en del av motebildet kom på 1950-tallet da virksomheter begynte å markedsføre brillen som et moteprodukt. Solbrillen ble da et middel for å uttrykke personlighet og stil.

INOVATØREN 

En viktig aktør for utviklingen var Ray-Ban. Med sin klassiske pilotmodell Aviator satte de en standard som holder seg den dag i dag. Opprinnelig ble modellen fremtatt for det amerikanske flyvåpenet men ble etter hvert adoptert av millioner av mennesker verden over.

klassiske pilotmodell Aviator fra Ray-banRay-Ban Aviator forbindes den dag i dag med tidløs solbrillestil.

Men Aviator er ikke den eneste klassiske solbrillen Ray-Ban har kommet opp med. Med ikoniske modeller som Wayfarer og Clubmaster har de i prinsipp «skrevet boken» for hvordan elegante solbriller skal se ut.

FOR ALLE

Helt siden 1950-tallet har sterke trender preget hva vi oppfatter som stilfulle solbriller. I 1950-årene opplevde vi at de katteøye-formede brillene inntok scenen med stilskapere som Marilyn Monroe og Audrey Hepburn i spissen.

Senere fikk Jackie Onassis i sine overdimensjonerte solbriller mange kvinner verden over til å grave dypt i lommeboken. Mot slutten av 1960-tallet kom hippiebevegelsen med fargesterke briller i geometriske former – både runde og ovale briller syntes på mange neser. I 1970-årene var det imidlertid tefatmodeller i myke og røykaktige farger som hersket.

Pastellfargede solbrillerPastellfargede solbriller erobret 1980-tallet. I dag er trenden fra 80-tallet igjen glohet.

I dag ser vi en sammenblanding av ulike trender. Store motehus som Gucci, Versace, Michael Kors og Prada tar løpende frem kolleksjoner med solbriller hvor de har plukket det beste fra historien – og utviklet det til noe eget.

Som konsument i dag kan du velge og vrake blant en rekke ulike solbrillestiler. Tiden da solbriller var ensbetydende med tenner og ben fra hval føles veldig lenge siden.

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

 Tilbake til magazine