Briller for nattkjøring – gjør underverk for trøtte øyne

Briller for nattkjøring

Mange som har synsfeil og som pendler jevnlig over lange strekninger eller som bruker mye av tiden sin i bil, kan bekrefte at det kan være veldig slitsomt for øynene – spesielt når det kommer til å kjøre bil i mørket! En av de vanligste synsfeilene er nettopp skjeve hornhinner, noe som innebærer at det kan være vanskelig for øyet å bytte mellom nært til langt hold og fra lys til mørke.

Kanskje er du lastebilsjåfør, taxisjåfør eller pendler mellom forskjellige steder og har merket hvor vanskelig det kan være å se bra når øynene begynner å bli trøtte etter et par timers kjøring, spesielt når du kjører i mørket på kvelden. Det finnes en løsning for deg og alle andre i samme situasjon, nemlig briller for bilkjøring i mørket. Nedenfor går vi litt dypere inn i noen av de forskjellige typene av briller for nattkjøring og andre tips som kan hjelpe et par trøtte øyne.

Gule glass for bedre mørkesyn

 • Briller for nattkjøring, eller mørkebriller som de også kalles, er spesielt framstilt for at øynene dine skal få hvile mer mens du kjører. Dette innebærer at når du vanligvis kanskje føler at du må stanse bilen og hvile øynene dine litt, så kan du i stedet fortsette litt lenger.
 • Nattbriller for bilkjøring har gult glass og ser ca. ut som et par vanlige solbriller. Grunnen til at glasset er gult er for at øynene dine ikke skal bli blendet av sterke lamper eller møtende bilers lyskastere. Det er oftest kontrasten mellom sterkt lys i mørket som gjør at øynene blir trøtte.
 • De fleste briller for nattkjøring har polariserte glass, noe som innebærer at glasset også støter bort refleksjoner fra reflekterende overflater, slik som snø, vann og andre blanke overflater som kan blende dine følsomme øyne.
 • Briller for mørkekjøring er også som regel oftest dobbel-fotokromatiske glass og det betyr at det gule glasset i brillene endrer farge etter hvor lyst det er i det miljøet du befinner deg til. Glasset tilpasser seg etter lys og UV-lys, noe som gjør at de blir mørkere jo mer lys det er som kan blende. Er det derimot lyst ute blir glassene også lysere og øker kontrasten.

Sikkerheten skal alltid komme først!

De fleste som pendler over lange strekninger er bevisste på risikofaktorene. Delvis på det at man blir skikkelig trøtt i kroppen og toppen, men også at øynene trenger hvile slik at man kan være alert i trafikken. Mange av de som pendler over lange strekninger vet ikke engang at det finnes briller som forbedrer mørkesynet, og de har derfor aldri prøvd og oppdaget hvilken utrolig stor forskjell det er for øynene.

Å bruke nattbriller for bilkjøring passer altså helt ypperlig for deg som pendler mye og vil holde deg sikker og trygg på veiene. Når du vanligvis skulle ha måttet stoppe for å hvile øynene en stund, kan du med et par briller for bedre mørkesyn holde ut betydelig mye lengre strekninger uten at øynene dine trenger hvile.

Vanlig at man blir mer nærsynt i mørket

Om du er nærsynt så er du en av alle de som må ha linser eller briller når du kjører bil, siden du ser dårligere på lang avstand. Men det finnes noe som også kalles mørke-nærsynthet som innebærer at du blir mer nærsynt når det er mørkt ute, og dette kommer også ofte av at man har skjeve hornhinner som ofte er forskjellig på øynene, noe som gjør det vanskeligere for øyets linse å tilpasse seg. Mange opplever dessuten at de får dårligere mørkesyn med alderen og det er nettopp fordi øyets linse mister sin elastisitet.  

Tips til deg som ser dårlig i mørket:

 • Om du bruker mye tid i bilen når det er mørkt og merker at du ikke ser så bra som du ønsker at du kunne se, bør du bestille tid for å få en synsundersøkelse hos din optiker.
 • Din optiker kommer til å kunne hjelpe deg med å tilpasse dine briller etter de feilene som du synes å ha på synet ditt og dessuten vise deg modeller av mørkebriller / night vision-briller.
 • Synet forandres med alderen for nærmest alle mennesker, noe som gjør at det er en bra idé å gå regelmessig på synsundersøkelse. Vi anbefaler å gjennomføre en synsundersøkelse en gang per år.
 • Om du ikke ønsker å kjøpe et par briller, finnes det også en mulighet for å antirefleksbehandle dine nåværende briller. Denne behandlingen gjør at du får mindre lysglimt i glassene dersom du møtes av blendende lys på veien. Hos oss inngår alltid en antirefleksbehandling.
 • Om du ikke pendler, men i stedet kjører bil ganske ofte i mørket, så er et godt tips å ha to forskjellige briller slik at du kan bytte på mellom dem og bruke dine briller for nattkjøring kun ved behov. Mange synes at nattbriller ligner for mye på solbriller og bruker dem derfor bare når de kjører bil.

Hos oss inngår det alltid behandling på glassene dine

En stor fordel for deg og andre som bruker briller er at man ikke er nødt til å skaffe seg akkurat mørkebriller, men det finnes faktisk andre måter å beskytte øynene dine mot blendende lys på. Neste gang du skal kjøpe nye briller, kan du antirefleksbehandle glassene i innfatningene dine slik at ikke like mye lys reflekteres i glassene dine og blender deg.

Hos Lensway inngår det alltid en antirefleksbehandling når du kjøper nye briller og denne behandlingen innebærer det følgende for deg:

 • Antirefleksbehandling av brillene dine innebærer at man tilpasser glasset slik at glassene dine ikke slipper igjennom like mye blendende lys.
 • Med denne behandlingen minsker man også de forstyrrende skyggene som kan oppstå på grunn av at lys reflekteres i glasset.
 • Man setter et lag mellom overflatene på glassene i brillene dine, og det er dette laget som gjør at refleksjoner og skygger forminskes.
 • Å tilpasse brillene dine trenger ikke bare å være for bilkjøringens skyld, men denne behandlingen er også bra selv når du bare bruker mye tid ute i dagslys eller mørke.
 • Når man tar bort refleksjonene fra glasset så bruker man samme metode som når man lager solbeskyttelse for kameraobjektiver.

 

Anton Nilsson

Anton Nilsson

Redaktör LensWay

LensWays självutnämnda modeexpert och trendspanare #1. Anser att "stil är ett sätt att säga vem man är utan att behöva yttra ett ord" som designern Rachel Zoe sade.

  Tilbake til magazine