brille og ansiktsform

Velg rett briller for ansiktsformen din

Når du skal velge brilleinnfatninger er det lurt å ta utgangspunkt i ansiktsformen din. Her får du en liten veiledning.

Å velge briller er ofte vanskelig da det finnes en rekke ulike innfatninger å velge mellom. En viktig faktor å ta hensyn til er ansiktsformen din. Formen på ansiktet kan ha mye å si for om en brillemodell passer eller ikke.

Ved å finne en fin balanse mellom brille og ansiktsform vil ansiktet fremheves best mulig.

Nedenfor finner du et par klassiske tips om hvilke brilletyper som passer de ulike ansiktsformene.

Briller som passer ansiktsform

Når det prates om ansiktsform tar man utgangspunkt i 4 ulike former; rundt, avlangt, ovalt og firkantet. Ofte passer det å velge briller med en form som står i kontrast til ansiktsformen din. Har du for eksempel et rundt ansikte skal du lete etter briller med firkantaktige former.

Hvilken brilleinnfatninger skal du velge?

Det første du må avgjøre er hvilken ansiktsform du har. Se deg i speilet og spør deg selv: Er ansiktet stort eller lite? Ovalt, avlangt, firkantet eller rundt?

Brillestørrelsen er også et spørsmål. Generelt krever et lite ansikte små briller mens et stort ansikte vil trenge større. Ansiktet og brille må stemme overens så det ikke ser uproporsjonelt ut.

Avlangt ansikteAvlangt ansikte

Har du et avlangt ansikte passer du antakelig i briller som gjør at ansiktet ser mer rundt ut. Velg derfor brede firkantede briller, gjerne med litt størrelse for å skape balanse. Unngå derimot for små briller.

Kish - Tortoise

Kish – Tortoise

Alle firkantede briller

Ovalt ansikteOvalt ansikte

Ovalt ansikte anses som den ultimate ansiktsformen; du passer helt enkelt i de fleste brilletypene. Men pass på at brillen du velger er like bred, eller bredere, enn den bredeste delen av ansiktet ditt. Test gjerne briller med moderne geometriske former!

briller

CJ9100-1005

Firkantet ansikteFirkantet ansikte

Personer med firkantet ansikte bør velge litt smalere ovale briller. Et firkantet ansikte trenger å avrundes med et par ovale eller runde briller. Unngå derfor tynne, kantete innfatninger og briller med en sterkere farge på nedre del av fronten.

briller som passer ansiktet ditt

PH2083-5007

Rundt ansikteRundt ansikte

Firkantede former og smale briller er å foretrekke for personer med rundt ansikte, dette drar oppmerksomheten mot ansiktets øvre del. Smale briller gjør at ansiktet ser lenger ut. Unngå små runde briller, og store da dette får ansiktet til å se rundere ut.

Briller til rundt ansikte

Hurricane – Grey

RIKTIG STØRRELSE PÅ BRILLER

En viktig faktor for å finne briller som passer ansiktet ditt er størrelsen. Briller som er for store eller for små er sjeldent smigrende for ansiktet. For å finne riktig størrelse kan du ta mål av de gamle brillene dine, eller av ansiktet ditt.

Det er først og fremst brillens bredde som er avgjørende, men også høyden og bredden på glassene, brillestengenes lengde og høyden på nesebroen er mål som spiller inn.

Brille for ansiktsformen

SLIK KOMMER DU I GANG:

Start med å måle bredden på dine nåværende briller. Dette gir deg en pekepinn på hvilken brillestørrelse du skal ha. Alle briller på hjemmesiden vår er spesifisert med størrelse (S, M eller L) samt flere andre mål. Bildene nedenfor forklarer de ulike målene.

bredden på brilleneBRILLENS BREDDE

Hos oss oppgis bredden på brillene i 3 ulike størrelser; S (116-127mm.), M (128-137 mm.) og L (138-146 mm.). Dette er brillens bredde fra stang til stang.

Glassbredden på brilleneGLASSETS BREDDE

Glassbredden på brillene bør ikke avvike mer enn noen millimeter fra det du har hatt tidligere. Denne bredden er ofte oppgitt på innsiden av den ene brillestangen.

GLASSETS HØYDEGLASSETS HØYDE

Merk at brillens øvre kant ikke bør sitte høyere enn øyenbrynet. Den nedre kanten skal helst ikke støtte seg mot kinnet, heller ikke når du smiler.

Bredden på nesebroenNESEBRO BREDDE

Bredden på nesebroen bør ikke avvike mer enn 1-2 mm. sammenlignet med tidligere briller. Dette gjelder særlig for innfatninger laget av plast. På metallinnfatninger har du neseputer du kan justere etter behov. Nesebroens bredde er ofte oppgitt på innsiden av den ene brillestangen.

LengdenLENGDE BRILLESTENGER

Dersom stengene er for lange finnes det mulighet for å bøye disse. Lengden på disse kan derfor avvike med 5 mm. fra det du tidligere har hatt. Du finner stengenes lengde oppgitt i mm. på innsiden av den ene stangen (se nedenfor).

forskjellige dimensjoner for glassene

MÅLTALL ANGITT PÅ STANGEN

På dine gamle briller, merk deg målene som står oppgitt på innsiden av den ene brillestangen. Disse gir en pekepinn på hvilke mål som vil passe ansiktet ditt. Se bildet ovenfor for beskrivelse av målene og tilhørende tall.

VED BESTILLING AV BRILLER

For lettere å finne en innfatning som passer, gjør en sortering på ønsket brillebredde (S, M eller L). Velg deretter brille, fyll i styrker og eventuelle tilvalg som for eksempel progressive- eller solglass. Avslutt med å fylle i kontaktopplysninger og trykk på bestillingsknappen. Leveringstid for briller er vanligvis 1-3 uker.

FINN DIN STIL

Med kontroll på ansiktsform og riktig størrelse, kan du deretter fokusere på finne en passende brillestil. Det finnes en rekke briller som vil fremheve stilen og dermed også personligheten din!’

Du er kanskje ute etter et par klassiske briller for både jobb og fritid, eller et par i lettvektsmateriale som du kan bruke når du jogger? Hos LensWay finner du briller for enhver smak, og et godt tips er altså å finne briller som passer ansiktsformen din, og som har de riktige målene.

Sara Wallin

Sara Wallin

REDAKTÖR LENSWAY

Modeexpert och trendspanare

 Tilbake til magazine