øyeundersøkelse

Forskjellige typer av øyeundersøkelser

Hva er forskjellen på en øyeundersøkelse hos en optiker og hos en øyelege? Les mer om forskjellene og hvordan de foregår her!

Uansett når tiden inne for å besøke en optiker for å sjekke synet ditt så kan det være nervepirrende og litt skummelt om det er første gangen. Noen er f.eks. redde for at synet deres kan være dårligere enn forventet eller at de ikke skal klare å få linsene inn i øynene dersom de går på en undersøkelse for å skaffe linser. Andre tror at en øyeundersøkelse er det samme som en synsundersøkelse, men man kan si at en øyeundersøkelse er et sammenfattende ord for en rekke forskjellige undersøkelser som kan gjøres på øynene.

For å gjøre begrepet mer tydelig kan man si at en synsundersøkelse kun er en undersøkelse av synet på øynene mens en øyeundersøkelse undersøker selve øyet som et organ for å se etter eventuelle sykdommer for eksempel. Det er gjennom en øyeundersøkelse hos optikeren at du får din første brilleseddel / linseseddel som siden skal hjelpe deg med å få et fungerende syn. Den seddelen du får fra optikeren din som beskriver din synsfeil kan du deretter bruke når det er på tide for deg å bestille nye briller eller nye linser. I seddelen finner du de eksakte målene for din synsfeil slik at de nye brillene eller linsene kan tilpasses din unike synsfeil.

Forskjellen mellom en øyelege og en optiker?

En øyeundersøkelse er altså et samlebegrep som kan innebære forskjellige typer av besøk for øyeundersøkelse av enten øyets syn eller helse. Så det store spørsmålet kan derfor være, hva er egentlig forskjellen på en øyelege og en optiker? Man kan si det sånn at en optiker er en form for øyelege, men at optikeren kun har kunnskap om øyets syn og ikke om selve øyet som organ når det kommer til lidelser som ikke er synsrelaterte.

Når det kommer til selve øyet i seg selv er det altså en øyelege man burde besøke og når det kommer til undersøkelse av synet ditt er det i stedet en optiker. I dag er lett å bestille en øyeundersøkelse online, uansett om det er til en øyelege eller optiker.

Øyeundersøkelse hos øyelege vs. undersøkelse av synet hos optikeren? 

Dersom du skal besøke en øyelege for å få gjennomført en øyeundersøkelse fordi du har problemer med øynene dine, eller om du skal besøke en optiker for en øyeundersøkelse for å f.eks. skaffe en tillatelse for førerkort, så er disse vidt forskjellige. Undersøkelsene foregår på helt forskjellige måter avhengig av ditt ærende og hvilken type øyeundersøkelse du skal gjennomføre.

Dette er forskjellene: 

Øyeundersøkelse hos øyelegen:

En øyelege kommer til å se på ditt øye / dine øyne og før de gjør dette så får du dråper i øynene dine som gjør at pupillene utvider seg. En øyelege har kunnskap om hvordan øyet fungerer og hvilke sykdommer som kan ramme øynene. Gjennom å gjøre en undersøkelse hos øyelegen så kan du få hjelp med å stille en eventuell diagnose og fastsette medisinering mot eventuelle sykdommer.

Øyeundersøkelse hos optikeren:

En optiker bruker redskaper som måler synet ditt og som kan hjelpe optikeren å fastsette dine eventuelle synsfeil og deretter hjelpe deg med å korrigere disse ved hjelp av linser eller briller. En optiker har gode kunnskaper om øyet og forskjellige lidelser som kan ramme de følsomme øynene, men de har ingen tillatelse til å stille diagnoser for eventuelle øyesykdommer.

De største forskjellene ligger altså ikke egentlig i kunnskapen, men i tillatelsen til å stille diagnose og tilby behandling. En optiker har altså ingen tillatelse til å gi en diagnose etter et besøk, selv om han/hun skulle vite hvilken sykdom personens øyne er rammet av. Gjennom en øyelege får du altså retten til medisinsk behandling og en stilt diagnose. Om det siden hos øyelegen skulle vise seg at pasienten for eksempel har behov for en operasjon for grå stær, sender denne i sin tur en henvisning for øyeoperasjon.

Lider du av plager i øynene?


Om du lider av øyeplager så kan det av og til innebære at du må gjennomføre en rekke forskjellige typer av øyeundersøkelser som både ser hvordan synet ditt fungerer, men også sjekker hvordan øyets helse er. Om du plages av problemer med øynene dine som du mistenker kan være relaterte til en form for sykdom så bør du bestille en time hos en øyelege.

Det som er greit å vite er at du oftest får pupillutvidende øyedråper som kan gjøre at du ser uklart og er følsom for lys i et par timer og verste fall opp til en dag etter undersøkelsen. Du bør derfor ha i bakhodet at du ikke kan kjøre bil etter at du har gjennomført en slik øyeundersøkelse. Øyeundersøkelse pris kan variere avhengig av hvilken type øyeundersøkelse du trenger. Uansett hvilke plager du kan ha så er det alltid mulig å gjøre noe med problemet. Pass bare på å bestille et besøk for å få gjennomført en øyeundersøkelse.

Øyeundersøkelse for barn – viktig å tenke på! 

Når det kommer til øyeundersøkelser barn, er det litt vanskeligere når det kommer til små barn som selv ikke kan gi uttrykk for hva de opplever. Dersom du mistenker at barnet ditt lider av en form for øyesykdom eller kan ha behov for briller, burde du umiddelbart bestille en time hos en øyelege først og deretter hos en optiker for å få utført en undersøkelse av barnets syn.

Om du går til optikeren med barnet ditt og denne mistenker at barnet lider av en form for øyesykdom, kommer optikeren til å sende barnet videre med en henvendelse til en barneøyelege i stedet for å stille en diagnose. Barnets øyne og syn kan forandres under oppveksten siden øyets linse fortsatt vokser. Det er derfor ekstra viktig for barnets beste at synet og øyehelsen sjekkes med jevne mellomrom.

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tilbake til magazine