STELL AV KONTAKTLINSER

8 SMARTE TIPS OM STELL AV KONTAKTLINSER

Hvis du er en rutinert kontaktlinsebruker, vet du sikkert hvordan du best tar vare på linsene dine. Men for deg som er ny linsebruker, har vi noen smarte tips om stell og bruk.

Du vil selvsagt at de nye   dine skal holde så lenge som du ble forespeilet, og for å sikre deg en best mulig linseopplevelse, gjengir vi her noen tips fra optiker Carl Fredrik Kanington.

SLIK TAR DU VARE PÅ LINSENE DINE

Rengjør kontaktlinsene med én gang du tar dem ut, ellers er det fort gjort å glemme. Det er som oftest sviktende rengjøringsrutiner som forårsaker kontaktlinseproblemer og øyebetennelser.

Gni linsen med noen dråper med linsevæske og skyll deretter med rikelig med linsevæske. Slik forsikrer du deg om at alt smuss, også det mest hardnakkede, slipper linsen.

Bruk aldri linsene på annen måte enn de er beregnet og godkjent for. Det kan gi smerter i øynene og påfølgende komplikasjoner.

Vask hendene før du tar i linsene, og bruk aldri vann fra kranen eller spytt som rensemiddel. Disse har ingen bakteriehemmende effekt. I stedet risikerer du å rammes av for eksempel acanthamøber. Det er en vannbåren parasitt som kan forårsake en svært smertefull øyeinfeksjon og gi dårligere syn eller i verste fall blindhet.

Fyll linsebeholderen to tredels full med linsevæske og la linsene desinfiseres i minst fire timer eller over natten. Da er linsene helt desinfisert før neste bruk.

Skift alltid ut linseetuiet med et nytt hver måned. Etuiet kan bli en bakteriefelle hvis du ikke bruker det riktig. Selv om du rengjør det nøye, vil det alltid legge seg et belegg av smuss. Med tanke på god linsehygiene bør det derfor skiftes ut jevnlig.

Ikke bruk linsevæske som har gått ut på dato. Flasken og væsken blir gammel og uhygienisk.

Bruk kun øyedråper og linsevæske som optikeren din har anbefalt. På samme måte som det finnes mange forskjellige linsetyper, trengs det også forskjellige typer linsevæske. Det er i dag mange forskjellige typer med ulike funksjoner på markedet. Spør optikeren om hva slags linsevæske du bør bruke!

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tilbake til magazine