ÅRLIG LINSEKONTROLL

Årlig linsekontroll – viktigere enn du tror.

Som linsebruker bør du oppsøke optiker regelmessig for å undersøke dine øyne. Manglende besøk kan med tiden risikere at man får dårligere syn, og i verste fall blindhet.

I disse dager er det raskt og smidig å bestille linser på nettet, men det er fortsatt like viktig å regelmessig sjekke sitt syn hos optiker. Minst en gang per år anbefales for deg som bruker linser regelmessig. Hvorfor så ofte lurer du kanskje? Det er nødvendig fordi øyet forandrer seg med tiden noe som stiller nye krav til synskorrigeringen.

linsekontroll kontrollerer et sertifisert optiker

Ved en linsekontroll kontrollerer et sertifisert optiker at linsene fortsatt passer deg og dine behov, og ser til at dine øyne har godt av å bruke linser. Totalt tar besøket rundt 30 minutter og koster rundt 400 kroner.

Flere områder undersøkes

Ved ditt besøk begynner optikeren med å høre om du er fornøyd med hvordan synet ditt fungerer, og du har opplevd eventuelle synsbesvær, og om hvordan din almene helsetilstand er. Dette er en såkalt medisinsk historie, som deretter ligger til grunn for de videre undersøkelsene.

Deretter gjøres det en funksjonskontroll og optikeren gjør en grundig gjennomgang av øyets status og kontrollerer oksygentilførsel, hornhinnene, slimhinner og tårefilm gjennom gjennomlysning i biomikroskop. Optikeren kikke videre på dine nåværende linser for se om de fortsatt har optimal passform og passe rørlighet.

Om linsene rører seg for mye er risikoen stor for at du mister de, mens for trange linser risikerer å forhindre tåreflødet mellom øyelinsen og hornhinnen. Dette kan resultere i tørre øyne, irritasjon og røde, men også uklart syn.

kvinne på synskontroll

Deretter følger den klassiske bedømmingen av din synsskarphet og øynenes samsyn, og optikeren ser etter om styrken på dine kontaktlinser trengs å justeres.

Om du bruker linser med feil styrke trenger øyets fokuseringsmuskel å kjempe for å se skarpt, noe som raskt blir anstrengende og kan fremkalle hodeverk og dobbeltsyn.

Optikeren gir deg en linseseddel

Når dette har blitt undersøkt får du informasjon fra optikeren om hva som er det beste linsevalget for akkurat deg. Dere går til og med gjennom rutiner for skjøtsel og bruk av linsene. Å slurve med hygienen kan nemlig medføre at du får bakterie i øyet, som kan forårsake infeksjoner og i verste fall gi skader på øyet.

Selvsagt så journalføres hele undersøkelsen, og ved behov bookes også en oppfølgende kontroll.

forskjellige objektivstyrker

Til slutt får du din linseseddel i hånden og du kan kjøpe de linsene som passer dine øyne best.

Med andre ord er det flere deler som trengs å samspille for at dine øyne skal ha det bra når du bruker kontaktlinser. For de fleste er det en selvfølge å besikte bilen hvert år, det burde være like selvsagt å gi øynene en tilsvarende kontroll. Noen hundrelapper er en liten kostnad når det kommer til å sikkerhetsstille at dine øyne har det bra.

Dette inngår i en linseundersøkelse

  • Hvordan dine øyne har det
  • Hvordan ditt syn fungerer og at du har riktig styrke på linsene
  • Passform og rørlighet på linsene
  • At linsene slipper gjennom tilstrekkelig med oksygen til hornhinnen
  • At du håndterer linsene på riktig måte
dennis

dennis

En nysgjerrig redaktør som like å holde seg oppdatert på det siste innen briller, linser og øyehelse. Mitt motto er å leve for hvert øyeblikk. Det gjør jeg med et par Ray-Ban på nesen og et skarpt syn som ikke overser detaljer.

  Tilbake til magazine