Gå til kassen
      Briller og linseetui på øyeundersøkelsesbordet.

      Synsfeil og øyesykdommer

      Det finnes flere ulike synsfeil som kan gjøre dine synsinntrykk dårligere og gi problemer i hverdagen. Men det finnes enkel og effektiv hjelp å få. Her kan du lese mer om de vanligste synsfeilene og øyesykdommene.
      Eldre kvinne med svarte briller.

      Hvilke er de mest vanlige synsfeilene?

      Langsynthet – En synsfeil som gjør at du opplever ting på nært hold som uklare. Gjenstander på lang hold er derimot skarpe. Korrigeres enkelt med linser eller briller.

      Nærsynthet – En synsfeil som gjør at gjenstander på langt hold er uklare, men på nært hold er de skarpe. Korrigeres enkelt med linser eller briller.

      Alderssyn – Det blir vanskeligere for øyet å veksle mellom avstand og nært. Oftest starter det i 40-årsalderen. Alderssyn korrigeres med progressive linser, lesebriller eller progressive briller. Les mer om alderssyn.

      Skjeve hornhinner/astigmatisme – Når hornhinnene er skjeve. Les mer om skjeve hornhinner og symptomer på dette nedenfor.

      Nærbilde av øye.

      Symptomer på at synet har forandret seg

      • Du har ofte vondt i hodet.
      • Du ser uklart på nært eller langt hold.
      • Du myser for å fokusere øynene.
      • Du opplever ofte at øynene svir.
      • Du merker at det tar lang tid for øynene å stille seg om, spesielt når du går fra lyst til mørkt.

      Nærbilde av øye.

      Hva er skjeve hornhinner eller astigmatisme?

      Det finnes ulike typer av skjevheter på hornhinnen, men den vanligste formen er astigmatisme. Dette kommer når man har to brytninger på øyet, og har sin årsak at hornhinnen ikke er jevnt avrundet. Øyet kan for eksempel se normalt vertikale linjer men er nærsynt for horisontale linjer. Skjeve hornhinner korrigeres gjennom briller eller gjennom linser for astigmatisme, såkalte toriske linser.

      Hvordan oppdager man at man har astigmatisme? Mange er astigmatikere uten å vite om det, men kan merke at det er vanskelig for øyet å stille inn avstand, spesielt om man går fra lyst til mørkt. Det kan til og med føles som at man ser i kryss.

      Bilde av en fargekart.

      Fargeblindhet og skjelning

      Fargeblindhet – Vanskelig å skille mellom ulike farger, dog så ser fargeblinde ikke sort-hvitt. Genene som gjør en fargeblind er recessive og sitter på X-kromosomene noe som er årsaken til at fargeblindhet oftere forekommer hos menn.

      Skjelning – Skjelning skyldes at musklene som styrer øynenes bevegelser ikke samarbeider som de skal og øynene glir derfor fra hverandre i blant, spesielt om du er trøtt eller syk. En skjelning som synes hele tiden kalles for manifest. For øyeblikket lager vi ikke de særskilte glassene (prismeglass) som kreves for å korrigere skjelning.

      Nærbilde av øye med grå stær.

      Grå og grønn stær

      Grå stær – også kalt katarakt. Sykdommen gjør øyets linse uklar, noe som leder til dårligere syn. Vanlig symptom er at det er vanskeligere å se farger like klart og de fleste farger går mot en gul-brun nyanse. Grå stær behandles gjennom øyeoperasjon der man erstatter den uklare linsen med en kunstig linse.

      Grønn stær – Kalles også åpenvinklet glaukom og innebærer at høyt trykk i øyet gir skader på netthinnen som langsomt krymper synsfeltet. Det går ikke an å helbrede skadene som har oppstått på synsnerven, derimot går det fint å behandle grønn stær med laseroperasjon for å stoppe opp sykdomsforløpet.