kvinne med øyebetennelse

Unngå øyebetennelse og hold øynene dine friske

Det er viktig å unngå øyebetennelse og også å oppdage tidlige symptomer på øyebetennelse så at man kan starte behandlingen så snart som mulig. Lær deg hvordan du tar hånd om linsene på rett måte slik at du slipper betennelser og belegg. Her gir vi deg våre aller beste tips om håndtering.

Av de sinnesorganene som mennesket har blitt utstyrt med, er øynene de som håndterer mest informasjon. Det er med øynene vi ser verden og vi må derfor passe godt på dem for at de skal fungere bra. For deg som bruker kontaktlinser er dette ekstra viktig. Øyebetennelse eller bakteriell konjunktivitt som det heter i medisinske termer, er noe du vil unngå for en hver pris slik at du slipper å få øyebetennelse symptomer. 

Hva er konjunktivitt?

Konjunktivitt betyr øyebetennelse. En øyebetennelse kan både være bakteriell eller infisert av konjunktivitt-virus som Stafylokokker, Streptokokker, Pneumokokker, Corynebakterier og Moxarella. En vanlig øyebetennelse kalles for bakteriell konjunktivitt, noe som innebærer at øynene dine har blitt betente på grunn av bakterier.

Man kan si at konjunktivitt er et samlingsbegrep på forskjellige typer øyebetennelser som deles inn i ulike kategorier:

  • Vernal konjunktivitt – betegner en betennelse på bindehinnen i øyet. Dette er en vanlig konjunktivitt hos barn da øyebetennelsen først og fremst oppstår hos barn mellom 5-15 år.
  • Viral konjunktivitt – er en øyebetennelse som angriper øyets hornhinne og bindevev. Inkubasjonstiden for øyebetennelsen viral konjunktivitt er noen dager før det utvikles til akutt konjunktivitt. Denne formen for øyebetennelse er veldig smertefull for øynene.
  • Kronisk konjunktivitt – denne øyebetennelsen er en kronisk konjunktivitt som kommer av allergi og kan dessuten oppstå uten en forklarlig grunn. Kronisk øyebetennelse, eller allergisk konjunktivitt som det også kalles, er en tilbakevendende betennelse. 

Hvordan smitter øyebetennelse?

En av de vanligste grunnene til at man får øyebetennelse er forkjølelse. Hvorfor det er slik er fordi når vi oftest har et virus så er det veldig fort gjort at viruset smitter over til de følsomme øynene. Ofte kommer det av at man pirker og tar seg i øynene eller at man har vært i nærhetene av noen som er en bærer av et av de virusene som regnes til konjunktivitt. Virus er ofte luftbårne og kan altså smitte direkte fra omgivelsene til øynene. Øyebetennelse fra virus og fra bakterier trenger ofte begge å behandles.

Øyebetennelse smitter utrolig lett siden virus ferdes fra person til person gjennom luften. Bakteriell konjunktivitt derimot smitter som regel direkte fra hendene og er derfor ikke like smittsomt fra en person til en annen. Om man har vært i et miljø der man får bakterier eller virus på hendene sine og deretter gnir seg i øynene, så er sannsynligheten stor for at man får øyebetennelse. Hvor lenge smitter øyebetennelse, kanskje du spør deg selv. Det kommer helt an på hvilken form for øyebetennelse det gjelder.

Linsevæsker

Linsevæskens betydning

Det finnes mennesker som undervurderer linsevæskens betydning i pleien av linsene sine, og som i stedet bruker egne blandinger eller vanlig springvann. Disse menneskene utsetter seg for faren for å få blant annet akantamøben, som er en parasitt som kan forårsake alvorlige øyeinfeksjoner. 

Akantamøben er en vannbåren parasitt som kan forårsake den smertefulle øyebetennelsen akantamøbe-keratitt, som i sin tur kan lede til forverret syn og i verste fall blindhet. Den forekommer først og fremst i springvann og svømmebassenger. Endagslinser er bra å bruke siden de kastes på kvelden, noe som betyr at du alltid tar på deg helt rene linser hver eneste morgen. 

Opti-Free PureMoist Linsevæske

Opti-Free PureMoist

Bruk aldri springvann når du renser linsene dine

At ukeslinsene eller månedslinsene dine kommer i kontakt med smittebærende vann er også den største faren for å få øyebetennelse. Derfor skal du aldri vaske linsene dine i springvann. Det er ofte en brist på rutiner når det gjelder bruken av linser som fører til at folk får kontaktlinsekomplikasjoner. Det handler om å være nøye når du bruker dine kontaktlinser.

Bruken av linser som ikke er korrekt tilpasset er en annen vanlig årsak til øyesmerter. Bruk heller aldri linsene dine lenger enn det de er ment for. Å for eksempel sove med linser som ikke er designet for døgnet-rundt-bruk kan lede til irriterte øyne men også til mer alvorlige komplikasjoner. 

Dropp linsene ved forkjølelse

At forkjølelse og linser ikke hører sammen har du sikkert hørt før. Men hvorfor er det egentlig slik og gjør du egentlig rett i å la øynene hvile fra linsene under en forkjølelse? Å bruke linser når du er syk og snørrete er faktisk ingen god idé. Grunnen er at øyets slimhinner hovner opp og at øynene renner. Dessuten øker risikoen for infeksjon når du er forkjølet og øynenes motstandskraft mot ytre påvirkende faktorer bli forverret.

– Det kommer flere virus og bakterier i øynene når du er forkjølet, noe som øker risikoen for kontaktlinserelaterte komplikasjoner. En tommelregel er å være helt symptomfri før du begynner å bruke linsene dine igjen, sier optiker Carl Fredrik Kanington. 

Kan man få øyebetennelse av linser?

Kontaktlinser og øyebetennelse er ikke er en bra kombinasjon. Det er nettopp på grunn av dette at det er så utrolig viktig med god hygiene ved håndtering av linser. Om du skulle få det, burde du ikke bruke linser ved øyebetennelse men i stedet bruke brillene dine slik at øynene får hvilt seg.

Å få øyebetennelse av linser er ikke uvanlig siden linser veldig enkelt samler opp en stor del mengder av både bakterier og annet i løpet av en dag. Øyebetennelse av linser kan oppstå på grunn av mangelfull hygiene, men også på grunn av at linsene har kommet i kontakt med vann (spesielt når du befinner deg i utlandet). 

Bruk briller i stedet for linser når du har øyebetennelse

I stedet for å ta deg i øynene med fingrene for å få på linsene er rådet derfor å bruke briller de dagene man er forkjølet. Det er nemlig lett å glemme at virus og bakterier kan overføres fra fingrene til linsene og forårsake øyebetennelse.

– Når du har blitt helt frisk fra forkjølelsen er det bra å vente litt med linsene, i hver fall i noen dager. Du burde også kaste de gamle linsene og begynne på et nytt par, råder Carl Fredrik Kanington. 

Å tenke på

  • Bruk brillene dine til du blir frisk! Tenk på øyehelsen.
  • La gjerne øynene hvile noen dager ekstra etter at du har vært syk før du bruker linser igjen.
  • Også døgnet-rundt-linser skal tas ut ved forkjølelse.

Her er noen tips på fine innfatninger som du kan bruke når du ikke kan ha linser i:

sorte briller
gjennomsiktig briller
briller fra The Collection

Tegn på øyebetennelse

Tegn på at du har fått en infeksjon i hornhinnen er et rødt og verkende øye kombinert med lysfølsomhet. Om en slik øyebetennelse ikke behandles i tide kan den føre til en varig synsnedsettelse. Derfor skal man kontakte en optiker eller øyenlege om man ikke opplever noen forbedring etter et døgn.

Kort oppsummert handler det om å passe på seg selv og linsene sine, og gjør du det kommer du mest sannsynlig aldri til å støte på disse problemene. Pass bare på at du har en linsevæske som passer til kontaktlinsene dine samt at du har komfortdråper på en armlengdes avstand til alle tider.

Hvordan behandles øyebetennelse?

Når det gjelder øyebetennelse hos voksne så er som regel symptomene litt forskjellige avhengig av om øyebetennelsen kommer av bakterier eller en virusinfeksjon. I de tilfellene der bakterier er årsaken så er det vanlig at man har puss som samler seg i øynene samt rennende øyne.

Alfa og omega er som vi har sagt mange ganger, men som ikke kan sies nok: hygiene! Om du er forkjølet eller uansett når du tar deg i og rundt øynene med hendene, så skal du alltid ha vasket hendene først.

Behandling av øyebetennelse kan variere og det er ikke alltid du trenger å gå til en lege. Betennelser som kommer av virus pleier å gå over etter 5-10 dager. Ellers kan man få skrevet ut en salve for øyebetennelse fra legen eller bruke øyendråper for øyebetennelse. 

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

  Tilbake til magazine