kvinne som ikke har noen synsfeil

Synsfeil – hvilke typer finnes det?

Har du noen spørsmål når det kommer til forskjellige typer av synsfeil? Vi hjelper deg med å finne ut av alle begrepene når det kommer til synsfeil – hvilke synsfeil finnes det? Hvordan vet man om man har synsfeil? Les mer om synsfeil her!

Når det kommer til synsfeil så finnes det mange forskjellige typer synsfeil som vi kan utvikle! Å lide av synsfeil er veldig vanlig og mange har til og med synsfeil uten å selv vite om det. Men hvorfor får man da synsfeil? Hvordan behandler man de forskjellige synsfeilene og hva er de vanligste grunnene til de forskjellige formene for synsfeil? Det som oftest forårsaker synsfeil er at lyset brytes feil i øyets linse og det kan derfor være at man har forskjellige typer synsfeil i høyre og venstre øye.

Følgende finner du noen av de vanligste synsfeilene:

1. Langsynthet 

Denne formen for synsfeil innebærer at du ser dårlig på nært hold og bedre på lenger avstand. Det er veldig vanlig at spedbarn og veldig små barn har denne synsfeilen fra fødselen av, noe som er helt normal og pleier i de fleste fall å vokse av med tiden. Grunnen til hvorfor man får problemer med å se på nært hold er fordi hornhinnen er for flat og at lyset derfor brytes bak netthinnen i stedet for rett på, slik det gjør ved normalt syn.

Lensway gir tips om endagslinser og stilige brilleinnfatninger som er tilpasset langsynte:

Focus Dailies, Dailies AquaComfort og Dailies total er alle endagslinser fra Alcon for langsynthet.

Focus Dailies  endagslinser for langsynthet.
Dailies AquaComfort endagslinser  for langsynthet.
Dailies total  endagslinser fra Alcon for langsynthet
Klassisk blå innfatning

Klassisk blå innfatning fra The Collection
Lyserosa transparent innfatning

Lyserosa transparent innfatning fra C.Jacobsen

2. Astigmatisme / skjeve hornhinner

Astigmatisme kalles også for skjeve hornhinner og denne synsfeilen innebærer at lyset brytes i forskjellige retninger i øynene. Et eksempel kan være at øyet ser vertikale linjer normalt, men ser dårligere horisontale linjer siden lyset her brytes i to forskjellige retninger. Dette er en vanlig synsfeil og er også en av de synsfeilene som er lettest å merke og som man er nødt til å korrigere for å kunne se normalt.

Lensway gir deg tips om linser som er tilpasset skjeve hornhinner:

Acuvue Moist og Acuvue Oasys endagslinser for skjeve hornhinner fra Johnson & Johnson

Acuvue Moist endagslinser for skjeve hornhinner
Acuvue Oasys endagslinser for skjeve hornhinner

Air Optix månedslinser og Acuvue Oasys ukelinser for astigmatisme

Air Optix månedslinser for astigmatisme
Acuvue Oasys ukelinser for astigmatisme

3. Nærsynthet 

Om du lider av denne typen synsfeil så innebærer det at du ser bedre på nært hold og verre på lang avstand. Du kan enkelt lese en bok og se teksten, men det er vanskeligere å se teksten på veiskilt når du for eksempel kjører bil. Ved denne formen for synsfeil så brytes lyset foran netthinnen i stedet for rett på og dette gjør at lyset rekker å spre seg før det når øyet.

Lensway tipser om linser og stilige brilleinnfatninger som er tilpasset nærsynthet:

Månedslinser fra CooperVision for nærsynthet
endagslinser fra Alcon for nærsynthet
Stilig grå rektangulær innfatning

Stilig grå rektangulær innfatning
Kule grønne matte innfatninger

Kule grønne matte innfatninger fra The Collection

4. Alderssynthet

En stor del av 60-åringer og eldre har en eller annen form for synsfeil. At man får verre syn med alderen har nok ingen klart å unngå. Alderssynthet, eller presbyopi som det også kalles, er en synsfeil som kommer av at linsens elastisitet minsker med alderen. Dette gjør at det blir vanskeligere for øynene å holde fokus og å veksle mellom lang- og nærsyn. Symptomer på denne formen for synsfeil oppstår vanligvis rundt 40-årsalderen.

Lensway tipser om linser og briller som er tilpasset alderssynthet:

Progressive døgnet-rundt-linser og multifokale endagslinser fra CooperVision. 

multifokale endagslinser fra CooperVision
Progressive døgnet-rundt-linser
Kule svarte innfatnigner

Kule svarte innfatnigner fra The Collection
Stilige tynne sølvinnfatninger
Stilige tynne sølvinnfatninger fra C.Jacobsen

Undersøkelse av synsfeil skjer hos en optiker 

Uansett hvilken synsfeil du har så er det alltid optikeren din som skal hjelpe deg med å stille en diagnose for akkurat hvilken type synsfeil det er du har. Dette gjør optikeren ved å nøye undersøke synet ditt og deretter, når diagnosen har blitt stilt, enten gi deg en brilleseddel eller linseseddel som siden skal brukes for å bestille briller eller linser. Alle synsfeil korrigeres ved hjelp av enten briller eller kontaktlinser

Symptomer på synsfeil – Oppdag tegnene på synsfeil 

Det å ha synsfeil er som nevnt veldig vanlig og det er mange mennesker der ute som ikke søker hjelp for det rett og slett fordi de ikke er klar over at de har synsproblemer. Det høres kanskje litt rart ut, men visse symptomer på synsfeil kan være diffuse og det kan ta en stund før man forstår at problemet som har oppstått har noe med en synsfeil å gjøre.

Det følgende kan regnes som vanlige symptomer på en synsfeil:

  • Trøtt i øynene og en tørr, skjærende følelse som ofte er verre på kvelden.
  • At du ofte har hodepine kan komme av en synsfeil som kommer smygende utover dagen.
  • At du ofte myser for å se bedre eller blunker mye dersom du har irriterte øyne.
  • At du ser uklart enten på nært hold eller langt hold. 
  • At øynene sliter med å omstille seg fra nær avstand til lenger avstand.
  • At øynene har vanskelig for å stille seg om fra lys til mørke, og vice versa.

Som sagt så kan en del synsfeil-symptomer være diffuse og det samme gjelder også når det kommer til synsfeil hos barn. Når det gjelder barn, kan det være ganske vanskelig å vite synsfeilens gradering, spesielt om ikke barnet kan fortelle det selv. Om du merker at barnet ditt har problemer med noen av de overstående tingene, burde du bestille en time hos optikeren din for å få en synsundersøkelse. Under en undersøkelse får du vite både synsfeilens styrke samt hvor sterk synsfeil du trenger for å få briller.

Behandling av synsfeil 

Når det kommer til behandling av synsfeil, kan disse kun korrigeres ved hjelp av enten linser eller briller. Når du har gjort et besøk hos optikeren din får du en seddel som du enten bruker når du bestiller linser eller briller. All informasjon som står på synsseddelen fyller du deretter ut når du skal gjøre en bestilling. Visse optikere vil at du skal kjøpe linsene eller brillene i deres butikk, men du har full rett til å be om din seddel og kjøpe briller eller linser hvor du enn måtte ønske.

Om du passer inn i flere kategorier for synsfeil eller dersom din allerede eksisterende synsfeil har blitt verre, bør du bestille en undersøkelse av synet ditt hos en optiker. Det er bra å gjøre minst et besøk hos optikeren hvert år for å sjekke om man må endre synsfeilens styrke på glassene/linsene. Dette er for å kunne holde synet ditt i så god stand som mulig! Man kan dessuten operere synsfeil for å korrigere linsens brytning eller for å fjerne grå stær fra øyet.

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tilbake til magazine