34/5000 kvinne som har røde øyne av linser

Får røde øyne av linser – hva kan jeg gjøre?

Røde øyne på grunn av linser er et vanlig problem – Les alle våre tips i vårt innlegg om røde øyne!

Det å få røde øyne av linser er et relativt vanlig problem hos mange som jevnlig bruker kontaktlinser, og mange som plages av disse problemene søker aldri noen form for hjelp. Det finnes mange måter som du kan forebygge røde øyne etter bruk av linser på, og gjennom å lese videre i innlegget vårt kommer du til å få våre aller beste tips for å forebygge og minimere røde og tørre øyne som følge linser!

Hvorfor kan man få røde øyne av linser?

Grunnene til hvorfor man får problemer med linser kan være mange og det er viktig at du først og fremst er sikker på at problemene ikke er forårsaket av en sykdom. En av de vanligste grunnene til røde øyne er selvfølgelig allergier, som så mange av oss plages med! Ofte kan det være slik at problemer med røde, kløende øyne av linser kommer snikende i løpet av kvelden.

Dette kommer oftest av at linsene har ligget og gnaget under dagen, eller det kan også være på grunn av trøtte øyne som et resultat av at man har sittet foran dataskjermen dagen lang. Problemer med røde øyne av linser kan også være et tegn på at man lider av tørre øyne.

Om plagene med røde øyne etter bruk av linser skulle være medisinske, kan det i så fall være forårsaket av det følgende:

 • Konjunktivitt (øyebetennelse)
 • Iridosyklitt (betennelse i regnbuehinnen)
 • Sprengt blodkar
 • Glaukom (grønn stær)
 • Sår på hornhinnen

Dersom du mistenker at du har fått noen av de ovenstående medisinske problemene, bør du umiddelbart ta kontakt med en øyelege. Problemer med øynene kan i noen tilfeller komme av øyebetennelse grunnet bakterier som har kommet inn i øyet. En av de vanligste metodene for å motvirke røde øyne er blant annet gjennom å bruke endagslinser som man kan kaste om kvelden når man har brukt dem. Dette er spesielt bra for personer som har allergier og dermed også høyere sjanse for å få røde øyne av linser.

Hva kan jeg gjøre for å motvirke røde øyne ved bruk av linser? 

Nedenfor finner du noen tips du kan gjøre i hverdagen for å hjelpe øynene dine en bit på vei. Det finnes mange ting vi gjør uten å egentlig tenke over hvordan de påvirker oss.

Her kommer noen punkter som det er verdt å tenke på:

 • Bytt mellom briller og linser så ofte du kan for å la øynene dine få en pause imellom! 
 • Om du ikke allerede har gjort det så bør du bytte til endagslinser siden de er mer hygieniske og minimerer risikoen for å få irritasjon i øynene på grunn av linsene dine.
 • Når du bruker øyedråper for å fukte øynene er det ikke bare en midlertidig lindring. Faktum er at du kan styrke tårefilmen din gjennom å bruke øyedråper mot røde øyne et par ganger om dagen.
 • Husk at det er veldig skadelig for øynene dine å sovne med linsene på! 
 • Jobber du foran en skjerm eller sitter mye med mobilen? Dette er den store synderen når det kommer til problemer med røde, tørre og kløende øyne. Velg å ta pauser flere ganger per dag og hvil øynene dine fra skjermen!

Tips til bra øyedråper som kan lindre røde øyne ved bruk av linser 

Øyedråper fra Abbott og Bausch & Lomb som er laget for røde, tørre øyne.

øyedråper som kan lindre røde øyne
Øyedråper for røde, tørre øyne

Det finnes spesifikke øyedråper mot røde øyne som hjelper til med både å gi fukt og roe ned irriterte og såre øyne. Man pleier også å kalle denne typen av fuktgivende øyedråper for tåresubstitutt. Det er nettopp det de også er, og du kan kjøpe dem reseptfritt både på apoteket og bestille dem online. I vårt sortiment har vi flere forskjellige typer av øyedråper som kan lindre røde, tørre øyne ved bruk av linser.

Ved å bruke øyedråper hjelper du øyet med å tilføre fukt, noe øynene dine egentlig skal gjøre naturlig når du blunker. Ofte utvikles slike problemer når man for eksempel jobber i tørre kontormiljøer med høy luftkondisjonering eller sitter mye foran en skjerm der man ikke blunker like ofte som det er ment at man skal gjøre. Dette fører til at øynene blir mer anstrengte og lettere irriterte!

 Fuktgivende linser som motvirker røde øyne

Linser som er spesielt fuktgivende fra Alcon og Johnson och Johnson.

Fuktgivende linser som motvirker røde øyne
linser som motvirker røde øyne

Hvis man bruker linser er det dessuten viktig å bruke linser som er tilpasset hver enkelte linsebruker, slik at disse passer bra for akkurat deg og dine øyne. Om du ikke bruker linser som egentlig passer nøyaktig for deg og dine behov, kan det være at du har en større sjanse for å få plager som for eksempel røde øyne fra linsene.

Det finnes i dag mange linser som er laget for å tilføre ekstra fukt til øynene (som de vi viser fra vårt sortiment ovenfor) og det gjør at øynene føles mer behagelige og fuktige hele dagen, selv utpå kvelden da de flestes problemer som regel oppstår. Denne typen av linser motvirker også at belegg legger seg som en hinne over linsen, noe som i sin tur minsker risikoen for bakterier i øynene.

Linsevæsker som er bra for tørre, røde og irriterte øyne 

Linsevæsker for tørre øyne fra CooperVision og Alcon. Denne typen av linsevæsker er perfekte for å motvirke irriterte og røde øyne av kontaktlinser og kan brukes både for rengjøring, skylling, desinfeksjon og for forvaring av linsene. Det gjør at du ikke trenger å ha et annet produkt for å holde linsene dine fuktige og fine ut hele holdbarhetstiden.

Linsevæske for røde øyne 
Linsevæske som er bra for tørre, røde øyne 

Dersom du bruker andre linser enn endagslinser, trenger du å oppbevare linsene dine i en linsevæske i et linseetui over natten. Det er vanligere at man får røde øyne av linser dersom man ikke tar hånd om linsene sine slik man har fått beskjed om. Først og fremst skal du aldri bruke linsene lenger enn det de er laget for, og sover du med linsene dine i øynene er røde øyne noe du kan regne med – så lenge du ikke bruker døgnet-rundt-linser som man faktisk kan sove med!

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tilbake til magazine