HVORDAN BILKJØRING PÅVIRKES AV DITT SYN

Hvordan bilkjøring påvirkes av ditt syn

Som bilist er du ansvarlig for din egen og dine medtrafikanters sikkerhet. Nedsatt syn kan dog medføre risiko for fare i trafikken. Les om de vanligste synsfeilene og hvordan du korrigerer disse.

Alle som søker om å få førerkort må ta en synsundersøkelse  i forbindelse med prøven. For mange bilist er er dette den eneste gangen de undersøker sitt syn. Dette innebærer at det er mange som kjører rundt i flere år med nedsatt syn uten å vite det. Dette er naturligvis helt unødvendig, og iblant livsfarlig.

Å gå på regelmessige synsundersøkelser muliggjør at man oppdager synsfeil i tide, slik at det raskt kan korrigeres. En god del synsfeil forverres nemlig gradvis etter at man har oppdager de, noe som gjør at synet kan ha forverret seg veldig mye siden din første synsundersøkelse.

Man i solglasögon på vespa.

Mistenker du at ditt syn kan ha blitt dårligere? Nøl da ikke med å oppsøke en optiker for en synsundersøkelse. Det er en billig livsforsikring som er raskt gjort, og enkel å utføre.

To vanlige synsfeil blant bilister

Astigmatisme

Du er kanskje kjent med astigmatisme – en brytningsfeil som gjør at hornhinnes overflate er ujevn. Denne synsfeilen gjør at øyet bryter lyset i ulike retninger. Dette kan lede til tåkete og uskarpt syn når du kjører. For å motvirke astigmatisme kan du bruke  toriska linser.

Presbyopi/Alderssyn

Synsfeilen alderssyn eller presbyopi, er når øyet får større problemer med å fokusere. Muligheten for øyet til å veksle mellom nært og langt hold forverres betraktelig. Som navnet antyder har denne synsfeilen kobling til alder, og det mest vanlig at man blir berørt når man nærmer seg 40 år. Multifokale/progressive linser eller progressive briller kan justere dette problemet.

Tips: Det som kjører bil (eller andre kjøretøy for den saks skyld) bør du alltid undersøke ditt syn regelmessig. Og du, glem ikke solbrillene! Polariserte solbriller er en bra investering når du kjører bil, da de motvirker forstyrrende refleksjoner fra for eksempel asfalt og lavtstående sol.

kenneth

kenneth

  Tilbake til magazine