briller for Nærsynthet

Hva er nærsynthet?

Har du vanskelig for å lese tekst som er langt unna, men ser bra dersom du holder teksten nærmere ansiktet? Da er du mest sannsynlig nærsynt. I denne artikkelen kommer du til å få svar på spørsmålet: Hva er nærsynthet? Du kommer også til å få noen tips om hvordan du lettest kan rette opp i dine synsfeil. Ved nærsynthet har du en brytningsfeil i øye, noe som innebærer at lyset brytes foran netthinnen og gjør at lyset rekker å spre seg før det går hele veien fram til øyet.

Når du lider av nærsynthet kan det være noe som merkes tydeligere når du for eksempel kjører bil. Det er vanskelig å se hva som står på skiltene på lengre avstand, men så fort du er nærmere kan du se hva som står. Det kan også være problematisk for skolebarn som er nærsynte når de skal prøve å se hva som står på tavlen i undervisningen på skolen. Ved synsfeil pleier man å snakke om nærsynt eller langsynt, eller hyperopi som det også kalles.

Hold Tight - Black briller fra The Collection

Hold Tight – Black

Skikkelig trendy og klassiske, litt bredere innfatninger fra The collection. Passer for alle anledninger og kan stilrent framheves som tilbehør til et hverdagsantrekk. Kommer i svart og lysegrått.

Candy - Havana Gold briller fra The CollectionCandy – Havana Gold

De perfekte runde innfatningene med tjukkere rammer i plast med en liten touch av cat-eye. Modellen finnes i helsvart og brunmelert farge og gir et løft til hvilket antrekk som helst!

Hvorfor blir man nærsynt?

Det er ikke vanlig at et barn blir født med nærsynthet, men dette er en synsfeil som ofte oppdages hos skolebarn i senere alder. Hva det egentlig innebærer å være nærsynt er at øyets hornhinne er for avrundet og/eller at øyet er lenger enn det som er normalt. Dette gjør nemlig at lysstrålene fra objekter på lengre avstand ikke samles i det punktet i øyet der lyset skal brytes, et punkt som ligger i netthinnen, noe som i sin tur leder til at lyset spres igjen før det når fram til dette punktet og gjør at du ser uklart.

Forskere over hele verden spår at halvparten av jordens befolkning kommer til å være nærsynte i år 2050. Grunnen bak den økende nærsyntheten i samfunnet mener de kommer av at vi tilbringer mer og mer av vår tid innendørs foran forskjellige skjermer og mye mindre tid utendørs. Prognosen som forskerne har gått ut fra er basert på statistikk for nærsynthet i verden siden 1995. Men dette er virkelig ingen grunn til panikk, da både kontaktlinser og briller kan korrigere en slik synsfeil helt uten problemer.

Mistanker om nærsynthet – dette bør du gjøre!

Om du mistenker at du er nærsynt burde du bestille en time for en synsundersøkelse så fort som mulig der optikeren din kan få testet synet ditt på både langt og nært hold. Om det viser seg at du faktisk er nærsynt så kommer optikeren til å prøve å finne ut hvilke glass og hvilken styrke som er bra for deg og din synsfeil.

Nærsynthet korrigeres enkelt med konkave glass med minusstyrker som hjelper til å bryte lyset på netthinnen. Når du først har skaffet deg linser eller briller for din synsfeil, trenger du dessuten å ta en jevnlig sjekk av ditt syn hvert eller annethvert år, da synet stadig forandres og du derfor kanskje må endre på styrken.

Hva er symptomene ved nærsynthet?

Helt i begynnelsen, når du akkurat begynner å merke at du har synsfeil, så er det vanlig at ting som tidligere var klart og tydelig på langt hold begynner å bli mer og mer uklare. Du har kanskje vanskelig for å se teksten på skilt eller klarer ikke å tyde menneskers ansikt på lang avstand. Men selv med disse symptomene på nærsynthet kan du derimot fortsatt se bra på nært hold og ikke merke noen forskjell i synet ditt på det feltet.

  •     Du ser dårlig på lang avstand.
  •     Myser for å se bedre.
  •     Du føler deg trøtt i øynene.
  •     Du klager ofte på hodepine.

Kjenner du deg igjen i beskrivelsen ovenfor? Da bør du booke en synsundersøkelse hos en optiker for å få en brilleseddel. Det er bare dumt å anstrenge øynene dine forgjeves når det er enkelt å korrigere synsfeil og slippe å lide på grunn av dem. Optikeren din kommer kjapt til å kunne hjelpe deg videre med alle dine bekymringer, og etter en brille- eller linseseddel så kommer du til å kunne skaffe linser eller briller som drastisk kommer til å forbedre din hverdag. Briller for nærsynte har korreksjonsglass i minusstyrke, som også kalles konkave glass.

Hva kan man gjøre for å forebygge nærsynthet?

Som vi har nevnt tidligere, viser forskning at det er en konstant økende forekomst av nærsynthet hele tiden, noe som antageligvis kommer av at vi bruker mye tid foran skjermer og mer innendørs innenfor husets fire vegger. Studier viser dessuten at antallet personer i Europa som lider av nærsynthet har blitt tredoblet på 60 år.

Forskning har også vist at barn som bruker mer tid utendørs har en betydelig mindre risiko for å utvikle nærsynthet i barnealder, noe som tros komme av at det er lysere utendørs. Dette viser derfor at aktiviteter utendørs hjelper deg å holde synet ditt bedre.

Du burde derfor begrense den tiden som du velger å bruke foran en skjerm eller ved å gjøre aktiviteter på nært hold, slik at øynene dine får vekslet mellom å se på langt og nært hold med jevne mellomrom. Om du mistenker at du er på vei til å bli nærsynt, er det nok bra om du går og får gjort en synstest for nærsynthet hos optikeren.

Briller og linser for nærsynthet

Når det er på tide å skaffe dine første lesebriller for nærsynthet, trenger du bare å ha en brilleseddel fra optikeren din. Når det gjelder linser trenger du derimot å få en spesiell linseseddel for å vite hvilken type og nærsynt styrke du trenger på dem, da disse er forskjellige. Alle våre tilgjengelige innfatninger kan personer som er nærsynte bruke, og du fyller enkelt inn styrkene dine, gjør din bestilling og får deretter dine nye briller eller linser i postkassa på null tid.

For å hjelpe deg en bit på vei har vi samlet noen av våre favoritter fra vårt sortiment:

Hurricane - Grey briller fra The CollectionHurricane – Grey

Utrolig kule rektangulære innfatninger med en litt tøffere attitude. Passer for deg som vil ha innfatninger som virkelig synes! Denne modellen finnes i tre forskjellige farger: svart, gull og sølv.

Biofinity CooperVision linser

Biofinity CooperVision

Månedslinser for nærsynthet som motvirker trøtte og tørre øyne. Med sitt tynne materiale og høye andel av fukt, er dette en optimal linse som du knapt kjenner når du har plassert dem på øynene.

Focus Dailies linser

Focus Dailies

Billige endagslinser som gir maksimal fukt til dine øyne og passer både for deg som har problemer med veldig tørre øyne og for personer med allergier. En skikkelig storfavoritt blant mange som bruker linser!

Dailies AquaComfort Plus linser

Dailies AquaComfort Plus

Superbehagelige endagslinser som har en konstant fuktgivende struktur der øynene dine blir oppfrisket hver eneste gang du blunker. Her slipper du alle plager med tørre øyne etter en lang dag!

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine