HVA ER FARGEBLINDHET

HVA ER FARGEBLINDHET?

Har du problemer med å skille visse farger fra hverandre? I så fall kan du være fargeblind. Ta vår test for å finne ut om du er fargeblind, og lær deg mer om hva synsfeilen innebærer i praksis.

En vanlig misforståelse er at en fargeblind person ikke kan se farger i det hele tatt. Total fargeblindhet eksisterer visstnok, men er svært sjeldent. Derfor beskriver begrepet defekt fargesyn tilstanden bedre, fordi det oftest handler om farger som blandes sammen heller enn uteblitte farger.

En fargeblind person har ofte problemer med å oppfatte forskjellen på farger, men ser altså ikke i svart-hvitt.

Et slikt defekt fargesyn er i de aller fleste tilfeller en arvelig tilstand og forekommer oftere hos menn. Det har sin forklaring i at genet som gir fargeblindhet, er recessivt og er plassert på X-kromosomet.

Rundt 4 % av alle menn og 1 % av alle kvinner er fargeblinde. Det betyr at det finnes så mange som 450 000 svensker med defekt fargesyn.

forskjellige farger

For de aller fleste som lider av fargeblindhet handler det om problemer med å skille ut visse enkeltfarger, andre farger ser fargeblinde personer uten problemer.

ULIKE TYPER FARGEBLINDHET

Den vanligste typen fargeblindhet er en form for rød-grønn fargeblindhet. Dette innebærer at den fargeblinde har problemer med, og i visse vanskeligere tilfeller er helt ute av stand til, å se forskjellen mellom rødt og grønt.

Blå-gul fargeblindhet er også arvelig, men er ikke knyttet til kjønn og forekommer ikke like ofte. Total fargeblindhet er svært sjeldent.

ER DU FARGEBLIND?

Disse bildene er vanlige ved en undersøkelse av om man er fargeblind eller ikke. Hvis du kan skille ut mønstrene uten problemer, er du mest sannsynlig ikke fargeblind.

undersøkelse av om man er fargeblind eller ikkeundersøkelse av om man er fargeblind eller ikke

undersøkelse av om man er fargeblind eller ikkeundersøkelse av om man er fargeblind eller ikke

HVORDAN PÅVIRKER FARGEBLINDHET HVERDAGEN?

Fargeblindhet kan ikke behandles, men er en tilstand som du kommer til å ha hele livet. De fleste har ingen problemer, men av og til kan det være knyttet visse vansker til det å være fargeblind. Det kan for eksempel være vanskelig å tilegne seg informasjon som er basert på farge, for eksempel et T-banekart eller et busskart. Det kan også være vanskelig å se røde bær blant grønne blader eller å spille Twister hvis du har rød-grønn fargeblindhet.

SJEKK MED OPTIKEREN

Det kan faktisk være slik at en fargeblind person aldri innser at han eller hun er fargeblind. Spør i stedet optikeren din når du tar en synsundersøkelse, slik at han eller hun kan sjekke om du har normalt fargesyn. Fargeblindhet er ingen hindring for å bruke kontaktlinser eller briller.

Kjenner du deg igjen i beskrivelsen over? Bestill en synsundersøkelse hos en optiker for å få fakta om ditt eget syn.

dennis

dennis

En nysgjerrig redaktør som like å holde seg oppdatert på det siste innen briller, linser og øyehelse. Mitt motto er å leve for hvert øyeblikk. Det gjør jeg med et par Ray-Ban på nesen og et skarpt syn som ikke overser detaljer.

  Tilbake til magazine