HVA ER BRYTNINGSFEIL

Hva er astigmatisme?

Mange som bruker uttrykket brytningsfeil eller skjeve hornhinner i hverdagsspråket tenker da på astigmatisme, men det finnes flere forskjellige typer brytningsfeil så lær deg forskjellene og bli klarsynt på et blunk. Visste du at astigmatisme bare er en type brytningsfeil? Med brytningsfeil menes egentlig alle avvikelser i den lysbrytende evnen, slik som langsynthet, nærsynthet og astigmatisk brytningsfeil.

Generelt sett mener man allikevel oftest astigmatisme når man snakker om brytningsfeil eller skjeve hornhinner, noe som innebærer at øyet har forskjellig brytningskraft i forskjellige retninger. Øyet kan f.eks. ha normalt syn for vertikale linjer og nærsynt for horisontale linjer. Brytningsfeil eller skjeve hornhinner forekommer om man har to forskjellige brytninger på øyet og det kommer av at linsen eller hornhinnen ikke er helt jevnt avrundet, men har en mer avlang form og likner mer en rugbyball enn en fotball. Den vanligste årsaken til skjeve hornhinner er en forskyvning i øyets tilvekst, men kan også forekomme etter skader, operasjoner eller i ekstreme tilfeller pga. skjev hodestilling hos fosteret.

Enkelt å bestille linser og briller for skjeve hornhinner på nett!

Acuvue Oasys for Astigmatism linser

Acuvue Oasys for Astigmatism

Disse linsene holder øynene dine fuktige og opplagte hele dagen. Du kan bruke linsene i 2 uker om du tar dem ut på kvelden og 1 uke dersom du velger å bruke dem døgnet rundt. Du får 6 linser per eske og linsene er utrustet med UV-beskyttelse mot solen.

Air Optix for Astigmatism linser

Air Optix for Astigmatism

Air Optix for astigmatisme fra Alcon er en månedslinse som er en av de linsene i sortimentet som ved bruk slipper igjennom mest oksygen til øynene. Air Optix slipper inn opptil 6 ganger mer oksygen enn vanlige linser til øyet og er en veldig tynn linse med fullstendig komfort hele dagen.

Acuvue Oasys 1-Day for Astigmatism with Hydralux linser

Acuvue Oasys 1-Day for Astigmatism with Hydralux

Om du ofte er trøtt i øynene dine, kan disse linsene anbefales! Med en nesten uslåelig komfort på grunn av sine tynne kanter, gir disse endagslisene deg skarpt syn og opplagte øyne hele dagen, samt at de har UV-beskyttelse i klasse 1 når du er utendørs!

Brytningsfeil hos barn

Brytningsfeil er arvelig og kan forverres med tiden. Det er derfor veldig viktig å oppdage brytningsfeil hos små barn. Synsutviklingen på øyet med brytningsfeil kan forverres og gi opphav til en kronisk synsnedsettelse, såkalt synssvakhet. Om det finnes sterke anlegg eller om eldre søsken har brytningsfeil, bør yngre søsken alltid undersøkes av en øyelege.

 Når barn blir født er de som regel langsynte, eller hyperopi som det også heter. Om øyet utvikles og fungerer som det skal, skal øynene kunne automatisk stille inn skarphet og dermed ikke gi barnet noen videre problemer med sin langsynthet. Siden det er vanlig å ha forskjellige brytningsfeil på øynene, er det også vanlig at barnet begynner å skjele.

Når barnet begynner på skolen og skal se i bøker og lese, pleier den medfødte langsyntheten å bli bedre. Astigmatisme hos barn er som regel arvelig og mange studier har også vist at bruken av teknologi og arbeid på nært hold kan påvirke synet og gi skjeve hornhinner.

Hvilke symptomer gir astigmatisme?

En lett form for brytningsfeil trenger ikke å være spesielt merkbart og mange er faktisk astigmatiske uten å vite om det. Personer som har en mer utviklet brytningsfeil opplever ofte at øynene føles anstrengte, noe som fører til hodepine. Den observante kan også se dobbeltkonturer.

Vanlige plager når man har skjeve hornhinner er i forbindelse med jobb der man må være fingerferdig og se veldig nært på hva man gjør, eller der man ser mye på digitale skjermer. Da kan det være vanskelig for øyet å stille inn rett avstand og det kan føles som man ser i kryss. Brytningsfeil er også ofte tydelig når man går fra mørke og til lys og motsatt. Da kan det ta lang tid før øynene omstiller seg. Den som har astigmatisme bør bruke et par briller med såkalte sylinderlinser.

briller med såkalte sylinderglassHar du astigmatisme bør du bruke briller med såkalte sylinderglass.

Hvilken behandling finnes?

Astigmatisme kan, om den ikke er alt for omfattende, korrigeres ved hjelp av briller. Den typen glass som da brukes kalles for sylinderglass. I viss utstrekning kan også astigmatisme korrigeres ved hjelp av kontaktlinser. Linser for astigmatisme gir brukeren klart syn og komfort. Man kan dessuten behandle astigmatisme kirurgisk med excimerlaser (LASIK eller ELSA) ofte i forbindelse med at andre synsfeil behandles.

Om man lider av veldig grovt skjeve hornhinner, kan man også behandle astigmatismen kirurgisk med excimerlaser (LASIK eller ELSA) der man gjennomgår en operasjon for å korrigere øyets linse. Denne formen for operasjon er en laserbehandling og prosedyren er helt lik den som når man fjerner grå stær fra øyets linse. Man kan også behandle astigmatisme kirurgisk i forbindelse med at andre synsfeil behandles.

Uregelmessig astigmatisme

Av og til snakker man om uregelmessig astigmatisme. Enkelt sagt innebærer det at vanlige briller med astigmatisk sliping ikke klarer å korrigere astigmatisme. Det kan f.eks. komme av at hornhinnen er formet som et egg i stedet for en amerikansk fotball. Man kan både ha regelmessig og uregelmessig astigmatisme.

Når man har regelmessig astigmatisme er hornhinnen bøyd mer mot en retning, mens ved uregelmessig astigmatisme er i stedet hornhinnen bøyd i flere forskjellige retninger. Uregelmessig har også oftest en annen årsak enn den regelmessige og kan til eksempel komme av skader som har gitt arr på hornhinnen, eller av øyesykdommer og liknende.

Hva slags problemer kan astigmatisme forårsake?

Man kan få en del problemer på grunn av skjeve hornhinner, og hos barn er det som sagt vanlig at barnet begynner å skjele. Hos voksne kan synsfeilen astigmatisme føre til at man blir plaget av trøtte, tørre og anstrengte øyne. Det er også vanlig at man får hodepine og migrene. Siden skjeve hornhinner kan gjøre at man føler seg svimmel, er det også vanlig å bli kvalm.

Barn som går på skolen kan synes det er vanskelig å henge med når læreren snakker eller skriver på tavlen, da øyet kan ha vanskelig for å stille seg om fra nært hold når de ser ned i bøkene og skriver til man ser opp på tavlen som er på avstand. Vanlig ved astigmatisme er dessuten at man også lider av andre synsfeil, slik som langsynthet eller nærsynthet. Om man ikke skaffer seg astigmatiske briller, kan dessuten brytningsfeilen forverres.

Nå har du nok blitt mer klarsynt om hva som gjelder når det kommer til astigmatiske synsfeil og hvilke astigmatiske symptomer du bør holde utkikk etter. Hos oss finner du et utvalg av både linser og briller for astigmatisme i forskjellige styrker.

1-Day Acuvue Moist for Astigmatism linser

1-Day Acuvue Moist for Astigmatism

Disse toriske linser kan du bruke i 1 dag og du kan velge mellom 1 måned eller 3 måneders forbruk. Linsene er toriske, noe som innebærer at deres passform er perfekt og knapt kan føles når de er på plass i øyet. Har til og med UV-beskyttelse i klasse 2.

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine