HVA ER BRYTNINGSFEIL

Hva er brytningsfeil?

I dagligtalen prater man ofte om brytningsfeil når man mener astigmatisme. Men det finnes flere ulike typer brytningsfel, lær deg forskjellene.

Astigmatisme er en type brytningsfeil. Med brytningsfeil menes alle avvikelser ved evnen til å bryte lyset som langsynthet, nærsynthet og astigmatisk brytningsfeil.

Generelt menes det ofte astigmatisme når man prater om brytningsfeil; øyet har ulik brytningskraft i ulike retninger. For eksempel kan øyet være normalsynt for vertikale linjer men nærsynt for horisontale linjer.

Astigmatisme forekommer når man har to ulike brytninger på øyet. Dette skjer når linsen eller hornhinnen ikke er jevnt rund – men har en avlang form, mer som en rugbyball enn en fotball. Den vanligste grunnen til astigmatisme er en forstyrrelse under øyets utvikling, men kan også oppstå etter skader og operasjoner.

ASTIGMATISME HOS BARN

Astigmatisme er arvelig og kan forverres med tiden. Det er viktig at brytningsfeil hos små barn oppdages tidlig. Synsutviklingen på et astigmatisk øye kan hemmes og gi varige synsforstyrrelser.

Ved mistanke om stor fare for genetisk arvelighet bør små barn undersøkes av en øyelege.

HVILKE SYMPTOMER GIR ASTIGMATISME?

En lett form for astigmatisme er ikke alltid merkbar, mange har faktisk astigmatisme uten å vite det. Personer med en mer utviklet astigmatisme opplever ofte at øynene føles anstrengte, noe som medfører hodepine. Man kan også oppleve å se dobbeltkonturer.

briller med såkalte sylinderglassHar du astigmatisme bør du bruke briller med såkalte sylinderglass.

HVILKEN BEHANDLING FINNES?

Astigmatisme kan, om den ikke er altfor omfattende, korrigeres med briller. Glassene som da benyttes kalles sylinderglass. Til en viss grad kan astigmatisme også korrigeres med kontaktlinser.

Astigmatisme kan også behandles kirurgisk med excimerlaser (LASIK eller ELSA) og utføres ofte i forbindelse med behandling av andre synsfeil.

UREGELMESSIG ASTIGMATISME

Av og til nevnes uregelmessig astigmatisme. Med dette menes at vanlige briller med astigmatisk sliping ikke klarer å korrigere astigmatismen. Det kan for eksempel forekomme når hornhinnen er mer formet som et egg, enn en rugbyball.

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine