Gå til kassen
   Beskytt dine øyne mot skadelig UV-stråling

   Beskytt dine øyne mot skadelig UV-stråling

   Uavhengig om du er på stranden, på fjellet eller bare en tur ute på byen, så trenger du å beskytte øynene mot UV-stråler. UV-beskyttelse finner du ikke bare i solbriller, men også i dine vanlige briller og kontaktlinser.
   De ulike UV-strålene

   De ulike UV-strålene

   Skadelig ultrafiolett lys, som forkortes UV-lys, består av tre ulike typer av UV og er i ulik grad skadelig.

   UVA (315-400nm): Finnes året rundt, også de dager det er overskyet ute. Utgjør ca. 95% av de UV-strålene som når jordens overflate. De trenger gjennom både skyer, glass og kan trenge dypt ned i huden. Denne typen av UV stråler merkes ikke, og er heller ikke disse du får farge av, men er allikevel skadelig for huden.

   UVB (280-315nm): Utgjør 5% av de UV-stråler som når jordens overflate. De bremses av skyer og glass, men trenger gjennom hudens øverste lager og er de UV-strålene som gjør at huden blir brun, men kan også forårsake solskader, og på lang sikt hudkreft.

   UVC (100-280nm): Disse strålene er de med kortest bølgelengde, og er de UV-strålene fra solen som ikke når jordens overflate da ozonlaget virker beskyttende.

   Hvorfor skal jeg bruke UV-beskyttelse?

   Hvorfor skal jeg bruke UV-beskyttelse?

   Beskytter øynene mot skadelig UV-stråling:
   UV-stråling fra solen kan forårsake alvorlige skader på øynene som katarakt, makuladegenerasjon og andre sykdommer.

   Minsker risikoen for irritasjon i øynene:
   Eksponering for UV-stråling kan forårsake irritasjon i øyne, røde øyne og tåreflod. Gjennom å bruke UV-beskyttelse minimeres risikoen for disse ubehagelige symptomene.

   Forbedrer synskvaliteten:
   UV-stråling kan påvirke synskvaliteten gjennom å forårsake blending og minsket følsomhet mot kontraster. Gjennom å bruke briller eller kontaktlinser med UV-beskyttelse så minimeres risikoen for disse problemene, og forbedrer synskvaliteten.

   Forebygger tidlige tegn på aldring:
   UV-stråling kan bidra til tidlige tegn på aldring rundt øynene, som rynker og fine linjer. Gjennom å bruke briller med UV-beskyttelse kan du forebygge disse aldringstegnene og holde huden rundt øynene frisk og ungdommelig.

   Briller

   Briller

   Brilleglass - UV-beskyttelse

   Når du velger nye briller, er det viktig å velge riktig glass med en god UV-beskyttelse. Samtlige av Lensway sine glass er laget av ulike sammensetninger av plastmateriale og blokkerer solens skadelige stråler i ulik grad avhengig av hvilket glass du velger. Et dyrere glass med en høyere glassindeks gir bedre UV-beskyttelse. Samtlige glass har dog en fullgod beskyttelse mot UVA, UVB og UVC. Vil du maksimere UV-beskyttelsen til å blokkere skadelige stråler til 400nm UV-beskyttelse så trenger man å legge til en optimal overflatebehandling.

   UV-beskyttelse

   Standardglass 1.5 indeks er det vanligste valget for briller ved enklere synsfeil. De er laget av plast og er lette og behagelige å ha på seg. Men de kan være ganske så tykke i forhold til innfatningen dersom brillene har høyere styrker. Glasset har en UV-beskyttelse på 357 nm.

   Premiumglass 1.6 indeks er 25% tynnere og lettere, noe som gjør de mer behagelige å ha på seg. Premiumglasset kan tilpasses og slipes inn i samtlige typer av innfatninger, er sterkere og mer holdbare, og klarer seg bedre mot kraftig ytre påvirkning uten å gå i stykker. Det tynne premiumglasset er estetisk flott med tynne glasskanter. Glasset er bedre på å korrigere større synsfeil. Glasset gir en UV-beskyttelse på 397nm.

   Ekstra premiumglass 1.67 indeks er 30% tynnere og lettere, noe som gjør de mer behagelige å ha på seg. Ekstra premiumglass kan tilpasses og slipes inn i samtlige typer av innfatninger, er sterkere og er mer holdbart og klarer seg bedre mot ytre påvirkninger uten at de går i stykker. Det supertynne ekstra premiumglasset er estetisk flott med ekstra tynne glasskanter. Glasset er best på å korrigere de største synsfeilene. Glasset har den beste UV-beskyttelsen på 399nm.

   Solbriller

   Solbriller

   Solbriller er foruten å være en moteaccessoir også den beste måten å beskytte dine øyne mot skadelige UV-stråler. Det er derfor viktig at du velger solbriller som er CE-merkede. En CE-merking garanterer at du har en god beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler. Alle solbriller hos Lensway, uavhengig om du kjøper slipte solbriller eller vanlige, er alltid CE-merkede, samt har UV-400 beskyttelse. UV-400 beskyttelse er en term som beskriver glassets evne til å blokkere UV-stråler opptil 400 nanometer. Dette er den høyest mulige beskyttelsen mot farlige UV-stråler som du kan få, og gir altså 100% beskyttelse.

   Solbrilleglassenes mørkhetsgrad er oppdelt i ulike kategorier, mellom 0-4, hvor 0 er det lyseste, og 4 er det mørkeste. Hver kategori slipper gjennom ulik mengde lys:

   Kategori 0 – Er helt transparent eller har veldig lys farge. Vanligvis beskyttelsesbriller som er tilpasset for å beskytte øynene mot støv, vind eller smuss.

   Kategori 1 – Meget lett farget. Perfekt for overskyede dager.

   Kategori 2 – Medium mørkt filter som er passende for mellom-intensiv sol. Fargen er noe lettere enn vanlig, f.eks. graderte glass kan ha en kategori 2 i den nedre delen hvor fargen er lysere. De er også praktiske ved kjøring av bil, eller når man det veksles mellom skygge og sol.

   Kategori 3 – Den mest vanlige kategorien av mørke solbriller som gir en intensiv beskyttelse mot solen. Det er perfekt for sommeren siden det er høyere grad av beskyttelse mot solstråler enn de foregående kategoriene. Passer veldig bra utenlands eller for fjellvandringer.

   Kategori 4 – Det mørkeste glasset som slipper gjennom minst lys, og derfor ikke egnet for bilkjøring. Solbrilleglass med kategori 4 er bare anbefalt for ekstreme refleksjoner, som f.eks. fjellklatring eller ved isbrevandring.

   Kontaktlinser

   Kontaktlinser

   De fleste av dagens kontaktlinser har en viss UV-beskyttelse. Mengden av UV-stråler som de beskytter mot varierer mellom de ulike varemerkene. For eksempel gir vår populære endagslinse everclear ELITE en beskyttelse gjennom å blokkere 70 prosent av UVA-strålingen og 95 prosent av UVB-strålingen. Dette er selvsagt veldig bra, men skal ikke ses på som en fullgod beskyttelse.

   UV-beskyttelsen i kontaktlinsen beskytter øyets indre deler, linsen og netthinnen, gjennom å blokkere UV-lyset. Men også de deler som ikke dekkes av kontaktlinsen trengs å beskyttes, blant annet hornhinnen, den hvite delen av øyet og huden rundt øynene. Derfor trenger du å komplementere med et par solbriller for å få en fullgod beskyttelse mot de skadelige UV-strålene.