UV-beskyttende solbriller

Beskytt øynene med solbriller som har UV-beskyttelse

Det er viktig at du beskytter øynene dine mot ultrafiolett lys siden det kan skade ditt syn! Solbriller er ikke bare stilig, men gjennom å skaffe solbriller med innebygget UV-beskyttelse kan du være sikker på at dine øyne er helt beskyttet mot farlig UV-stråling.

Hvordan vet du at solbriller har UV-beskyttelse?

 • CE-merkede solbriller – dette lille merket viser at solbrillene er utstyrt med UV-beskyttelse, som innebærer at du kan være helt sikker på at dine øyne er fullstendig beskyttet mot solens sterke UV-stråler.

Ulempen med solbriller som ikke har noe UV-beskyttelse er at de lurer pupillene dine til å bli større, og det er nettopp dette som gjør at øynene dine tar inn enda mer farlig UV-lys. Dette kan faktisk skade dine øyne til og med mer enn dersom du går uten solbriller, og det er derfor det er så viktig å bruke UV-beskyttende solbriller.

solbriller som har UV-beskyttelse

Alle solbrillene våre er CE-merket

UV-beskyttende solbriller
solbriller med UV-beskyttelse

 Hva er UV-strålning?

UV står for ultrafiolett (eng: ultraviolet) stråling og innebærer at denne typen av lys er en elektromagnetisk stråling som har en kortere bølgelengde enn det lyset som vi oppfatter med vårt syn, og det er denne som er skadelig for oss. At UV-strålingen er farlig for huden kjenner de fleste av oss til. Men hva mange går glipp av er at UV-stråling også kan skade øynene, noe som gjør at det er ekstra viktig å bruke solbriller med UV-beskyttelse på solfylte dager.

Om man eksponeres for UV-lys over en lengre periode kan man skade hornhinnen og linsen i øyet, og det øker dessuten risikoen for å utvikle grå stær. En forklaring til at mange glemmer å beskytte øynene sine kan være at øynene ikke påvirkes av solens varmestråling slik som huden gjør. På grunn av dette så får vi ikke like sterke varselsignaler som leder til at faren blir mindre åpenbar.

Solbriller med UV-beskyttelse

Sollysets ultrafiolette stråler

Sollyset inneholder ultrafiolette stråler som etter bølgelengden deles inn i UVA, UVB og UVC-stråling. Jo kortere bølgelengde, desto større er lysets energinivå og dermed også risikoen for skader fra eksponering.

 • UVA-stråling – er stråler med lengst bølgelengde og er de som gjør oss brune av solen.
 • UVB-stråling – forårsaker solbrent hud og forbindes ofte med hudkreft og synsproblemer som grå stær.
 • UVC-stråling – er den korteste strålingen og derfor også den farligste. Det meste absorberes av ozonlaget i jordens atmosfære og når sjeldent ned til jordens overflate. 

Når du utsetter deg for sterkt sollys ved havet, i skibakken eller på stranden, kan du bli rammet av akutte øyeproblemer, akkurat som når huden blir brent. Det kan dannes små sår på hornhinnen som føles litt som å ha grus i øyet. Det gjør vondt og bidrar til nedsatt syn, men symptomfritt, noe som faktisk kan gi alvorlige problemer senere i livet.

Opp til fem nivåer med UV-beskyttelse

Det finnes fem forskjellige nivåer for hvor effektivt glassene filtrerer UV-lys:

 • Nivå 0 – beskyttelsen er nærmest ubetydelig
 • Nivå 1 – beskyttelsen er liten
 • Nivå 2 – en helt grei beskyttelse som fungerer til hverdags
 • Nivå 3 – fungerer til sjøen, stranden og utenlands
 • Nivå 4 – utmerket bra beskyttelse

Om det ikke er sol ute, skal du helst velge et par solbriller som har minst nivå 1-beskyttelse. Om du ønsker å ha en relativt bra beskyttelse fra UV-lys i skiftende vær så passer nivå 2-beskyttelse for deg, og det passer så lenge du befinner deg i Norge og andre land med lignende klima. Er du derimot ofte til sjøss, ved badestranden eller utenlands på varmere breddegrader, bør du minst ha solbriller med nivå 3-beskyttelse. En sterk anbefaling for å beskytte mot å bli blendet og mot refleksjoner er solbriller som har polarisert glass.

Hvilken beskyttelse bør du velge? 

Du bør i allmenhet ikke velge et filternivå med lavere beskyttelse enn nivå 2 eller 3. Om du er en båtperson eller står mye på ski, bør du velge nivå 4 som beskytter ekstra godt mot UV-stråler. Strålingen på hav og snø er nemlig mye sterkere siden den reflekteres.

Det kan derimot oppstå problemer av å ha et for høyt filternivå dersom lyset ikke er så sterkt. Disse er blant annet at du ikke ser farger helt korrekt, øker risikoen for å krasje med en annen båt eller å kjøre på noen mens du står på ski.

Noen ekstra tips!

Siden du ikke merker om øynene dine skades av solens UV-stråler like lett som når du brenner huden din, er det viktig at du tenker litt ekstra nøye om når du er i solen, spesielt utenlands.

 • Hold deg også i skyggen imellom slagene!
 • Bruk caps/hatt for ekstra beskyttelse.
 • Man kan tilpasse solbrillene individuelt etter synsfeil, så om du må bruke solbriller ofte er dette et godt tips – spesielt for deg som ikke kan bruke kontaktlinser.

Bredt sortiment av solbriller med UV-beskyttelse

Det er enkelt å bestille solbriller på nett hos oss og vi har et bredt utvalg av solbriller for mange forskjellige formål – alt fra nivå 1 til nivå 5 i beskyttelse. Det kan virke som om det beste er å kjøpe solbriller som har den høyeste beskyttelsen mot UV-lys, men siden disse er tilpasset veldig sterkt lys så er dette ikke den beste løsningen. Å velge et par med middels beskyttelse (nivå 2-4) anbefales, slik at man ikke trenger å ha flere forskjellige par solbriller.

Fullfør ditt antrekk med fine UV- beskyttende solbriller 

Et par solbriller er ofte en stilig detalj til resten av antrekket ditt, så et pent design og samtidig optimal beskyttelse er å foredra. Vi elsker vårens stilige innfatninger. Fra Le Specs finner du også en klassisk modell med stilig blått glass. Alle våre solbriller har beskyttelse mot UV-stråling!

runde solbriller med UV-beskyttelse
gjennomsiktige solbriller med UV-beskyttelse
sorte solbriller med UV-beskyttelse

Har du spørsmål om UV-beskyttelse eller solbriller, ta kontakt med kundeservice på telefon 800 84 600 eller send en mail til kundeservice@lensway.no

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

 Tilbake til magazine