mann som er langsynt sitter ved datamaskinen hans

Hva er langsynthet?

Pleier du å holde boken lenger bort fra ansiktet for å kunne lese det som står? Men samtidig kan du også lese skilt som er langt unna. Da har du sannsynligvis synsfeilen langsynthet.

Langsynthet, eller hyperopi som optikeren kaller det, er en synsfeil som gjør at du opplever saker og ting på nært hold som uklare. På avstand har du derimot ingen problemer med å se klart. Synskorrigering av dette kan gjøres med både briller og kontaktlinser. Faktum er at nesten alle blir født med langsynthet, men når vi blir eldre så vokser øyet og da blir også langsyntheten svakere.

Det innebærer at vi enten ser bra og har syn uten synsfeil, eller så går det over i nærsynthet. Ved langsynthet så er øyet for kort og hornhinnen for flat, noe som fører til at lyset brytes bak netthinnen i stedet for akkurat på og det er dette som gjør at du ser uklart på nært hold. Langsynthet kan komme av mange forskjellige årsaker, men det vanligste er at det er arvelig.

 

Responsibility - Matte Blue The Collection brillerResponsibility – Matte Blue

Tynne og utrolig stilige rektangulære innfatninger i metall som samtidig har personlighet og gir en fin touch på ditt antrekk. Kommer i fargene blå, sølv og svart.

Hvorfor blir man langsynt?

I følge en del forskere er 80 prosent av befolkningen langsynte, men det er kun 20 prosent som opplever et problem med det. I stedet går mange rundt med vondt i hodet og øyne uten å vite hvor problemet ligger. Langsynthet utarter seg som regel forskjellig hos yngre og eldre personer. Yngre personer som er langsynte ser oftest bra på lang avstand og eldre ser ofte også dårligere på lang avstand på grunn av at linsens elastisitet har minsket med alderen. Å være nærsynt og langsynt regnes også for å være arvelig, i hvert fall til en viss grad.

Når man har en synsfeil som langsynthet og skjeve hornhinner, fokuseres lyset som øyet tar inn bakenfor netthinnen, og ikke på netthinnen som den egentlig skal, og dette gjør at man ser uklart på nært hold. Det kommer som regel av at øyet er for kort eller at hornhinnen ikke er avrundet slik den skal være. Ved briller for langsynthet så måler man styrken i plusstyrke, som også kalles for dioptrier.  

 

CJ9021-2000 briller fra C.JacobsenC.Jacobsen Modell CJ9021-2000

Disse runde drømmebrillene er flatterende for nesten alle ansiktsformer og har en kraftig innfatning i plast. Finnes i flere farger som blant annet rosa, grønn, svart, sølv og brun.

Symptomer ved langsynthet

Ved langsynthet er det som nevnt mange som går rundt i uvitenhet om at de har en synsfeil siden de ikke opplever at de ser dårlig. I de tilfellene der man begynner å få en høyere styrke av langsynthet er det derimot vanskelig å gå glipp av det, siden det da blir vanskelig å lese en bok eller se på mobilen.   

  • Du har ofte vondt i hodet.
  • Du ser uklart på nært hold.
  • Du myser når du prøver å se på nært hold.
  • Du opplever ofte at øynene svir.

Kjenner du deg igjen i beskrivelsen over? Bestill snarest en synsundersøkelse hos en optiker for å få din brilleseddel. Det er bare dumt å anstrenge øynene dine forgjeves. Det er vanlig at man har diffuse symptomer ved langsynthet, så derfor er det bra å sjekke synet sitt med jevne mellomrom. Styrken på langsyntheten får du vite hos optikeren som kommer til å gi deg enten en brilleseddel eller linseseddel.

 

 runde innfatningene i gjennomsiktig rosa

C.Jacobsen CJ9021-2020

Disse diskrete men allikevel tøffe, runde innfatningene i gjennomsiktig rosa plast er virkelig helt unike og passer bra med annet tilbehør, da de ikke tar over for mye. 

Mistanke om langsynthet – dette bør du gjøre!

  • Book en tid hos en optiker for en synsundersøkelse.
  • Optikeren kommer til å gi deg en brilleseddel som sier hvilken synsfeil du har og hvilken styrke du trenger.
  • Om du ønsker å bruke linser kommer optikeren til å hjelpe deg med en linseseddel slik at du vet hvilke linser som passer deg.

 Glass for langsynte kalles plussglass og linser for plusslinser. Men glem ikke at du også i fortsettelsen må gå til optikeren for å sjekke synet. En bra tommelregel er å gå hvert eller annethvert år siden synet ditt hele tiden forandrer seg. Det er veldig vanlig med hodepine hos langsynte, så om dette er noe du lider av plages du kanskje forgjeves og trenger egentlig bare briller eller linser. 

Kan man gjøre noe for å forebygge langsynthet?

Langsynthet er som nevnt vanlig ved fødsel og pleier mange ganger å korrigeres med tiden, så langsynthet hos småbarn er altså ikke noe man med en gang kan rette på da øyet selv som regel vokser seg til og korrigerer synsfeilen. Noe du kan gjøre for å unngå å utvikle synsfeil er å variere aktiviteter som er på nært hold og de som er på langt hold. Prøv også å gjøre mange utendørsaktiviteter.  

Briller og linser ved langsynthet

Når det endelig er på tide å skaffe dine første briller, trenger du kun en brilleseddel fra din optiker til din disposisjon. Når det gjelder linser så trenger du derimot å få en spesiell linseseddel for å vite akkurat hvilken type og styrke du skal ha, da disse skiller seg litt i styrke. Alle innfatningene i vårt sortiment kan bestilles med plusstyrke. Du fyller enkelt inn dine styrker og gjør din bestilling, og ikke lenge etter får du de nye brillene eller linsene dine rett i postkassa.

For å hjelpe deg med å finne de perfekte brillene eller linsene for langsynthet har vi samlet noen av våre favoritter fra vårt sortiment:

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine