en mann sitter midt på veien

Veien bort fra langsynthet

Pleier du å trekke boken langt bort fra ansiktet for å kunne lese hva det står? Selv om du samtidig kan lese skilt på langt hold. Da har du sannsynligvis synsfeilen langsynthet.

Langsynthet eller hyperopi som optikeren din kaller det, er en synsfeil som gjør at du ser gjenstander uskarpt på nært hold. På langt hold har du derimot ingen problemer med å se skarpt. Synskorrigering kan utføres med både briller og kontaktlinser.

Faktum er at nesten alle fødes med hyperopi, men øyet vokser etter hvert som vi blir eldre, og da blir også langsyntheten svakere. Det innebærer at synet blir bra, eller så går det over til nærsynthet.

Ved langsynthet er øyet for kort og hornhinnen for flat, noe som innebærer at lyset brytes bak netthinnen i stedet for på. Det gjør at du ser uskarpt på nært hold. Langsynthet kan skyldes mange forskjellige ting, men det mest sannsynlige er at det er arvelig.

SYMPTOM PÅ LANGSYNTHET

Langsynthet• Du har ofte vondt i hodet.
• Du ser uskarpt på nært hold.
• Du opplever ofte at øynene svir.

Kjenner du deg igjen i beskrivelsen over? Bestill straks en synsundersøkelse hos en optiker for å få din brilleseddel. Det er bare dumt å anstrenge øynene unødig.

MANGE ER UVITENDE OM SYNSFEILEN SIN

Ifølge en del forskere er 80 prosent av befolkningen langsynte, men det er bare 20 prosent som opplever problemer. I stedet går mange rundt med vondt i både hode og øyne uten å vite hvor problemet ligger.

Har du fått diagnosen langsynthet hos en optiker, kommer dere i fellesskap til å prøve ut et par briller og/eller kontaktlinser som passer deg.

Både briller og linser har da en konveks form som er litt tynnere i kantene, og som bidrar til å bryte lyset på netthinnen i stedet for bak. Glass for langsynte kalles plussglass og linser kalles plusslinser.

Men ikke glem at du også i fortsettelsen må gå til optikeren for å sjekke synet. En bra tommelfingerregel er å gå hvert eller annethvert år, i og med at synet stadig forandres.

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine