UV-stråling og øyet

Det er vanskelig å ikke nyte solstrålene mot ansiktet. Dessverre kan øynene skades av solens UV-stråler. Lær deg mer om den farlige strålingen og hvordan du best beskytter øynene dine.

At UV-stråling er farlig for huden, det kjenner de fleste til. Men det som mange ikke får med seg, er at UV-stråling også kan skade øyet.

En forklaring på at mange glemmer å beskytte øynene sine, kan være at øynene ikke påvirkes av varmestrålingen fra solen, slik huden gjør. På grunn av dette får vi ikke de samme varselsignalene, og derfor blir faren mindre åpenbar.

Hva er egentlig UV-stråling?

Sollyset inneholder ultrafiolette stråler som deles inn i UVA, UVB og UVC, avhengig av bølgelengde. Jo kortere bølgelengde, jo større er lysets energinivå og dermed også faren for skader fra eksponeringen.

UVA er stråler med lengst bølgelengde og er de som gjør oss brune av solen.

UVB forårsaker solbrenthet og forbindes ofte med hudkreft og synsproblemer som grå stær.

UVC er den korteste strålingen og også den farligste. Det meste absorberes av ozonlaget i jordens atmosfære og når sjelden jordoverflaten.

Slik kan UV-stråling skade øynene dine

Når du utsetter deg for sterkt sollys ved havet, i skibakken eller på stranden, kan du rammes av akutte øyeproblemer, på samme måte som når du brenner huden. Det kan danne seg små sår på hornhinnen, og disse føles som grus på øyet. Det gjør vondt og bidrar til nedsatt syn, men leger seg selv innen noen døgn.

En tidlig UV-skade er ofte ikke synlig og kan virke symptomfri, men kan faktisk gi alvorlige problemer senere i livet.

Solstrålene kan skade øyet på ulike måter. De ultrafiolette strålene øker for eksempel faren for at øyets linse blir grumset, noe som forstyrrer synet og kan føre til grå stær.

Så husk å bruke beskyttende solbriller og gjerne hatt/caps for ekstra beskyttelse!

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine