Stell av kontaktlinser

Både øyne og kontaktlinser er veldig følsomme for smuss og bakterier. Det er derfor viktig å være nøye med stell av linsene for å unngå komplikasjoner. Ved godt stell vil linsene også bedre opprettholde komforten.

Ved all håndtering av kontaktlinser gjelder det å vaske hendene grundig; bruk mild såpe og tørk deg på et håndkle som ikke loer. Linsen settes i og tas ut med et enkelt håndgrep. Legg linsen på pekefingeren, som en skål, og pass på at den ikke brettes.

Det er viktig å fukte linsen med linsevæske før du setter den på. Et tips er å alltid sette på linsene i samme rekkefølge – så du ikke blander sammen høyre og venstre øye.

Ved oppbevaring av linsene fyller du linsevæske i linsetuiet (følger ofte med linsevæsken) og legger så linsene ned i væsken. Når det gjelder linsevæske finnes det en del ting å være oppmerksom på.

BRUK ALLTID LINSEVÆSKE

Med mindre du ikke bruker endagslinser (og til en viss grad døgnet-rundt-linser) er linsevæske en sentral del av linsestellet ditt. Linsevæske benyttes for å rengjøre, stelle, desinfisere og oppbevare kontaktlinsene dine.

Rengjøres ikke linsene regelmessig med linsevæske riskerer du øyeinfeksjoner, og kvaliteten på linsene forringes.

Linsevæsken dreper bakterier og virus som har havnet på linsen, samt den motvirker dannelse av proteinbelegg.
Alle flerdagslinser må rengjøres med passende linsevæske. Det kreves at man med faghjelp sjekker hvilke linsevæsker som egner seg best for de linser man selv bruker. Myke og harde linser trenger for eksempel ulike linsevæsker. Det er også viktig å vite at folk kan reagere ulikt på de ulike væskene.

En annen forhåndsregel er at flasken med linsevæske alltid skal være godt skrudd igjen når den ikke er i bruk, og flaskeåpningen må heller ikke berøres for å unngå at smuss kommer i kontakt med væsken. Det er også viktig å rengjøre og lufte linseetuiet daglig, og helst bytte etui etter en måned.

ULIKE TYPER LINSEVÆSKE

Det finnes en rekke linsevæsker å velge mellom, mange med ulike funksjoner. Den vanligste sorten er en såkalt multifunksjonsvæske, en type væske som gjør linsestellet enkelt; den rengjør, oppbevarer og desinfiserer linsene for deg. De senere multifunksjonelle væskene inneholder også stoffer som gjør at linsene beholder mer fuktighet i løpet av dagen.

En annen variant er hydrogen peroxid løsning som passer deg som er følsom for den fuktgivende funksjonen i de multifunksjonelle væskene. Denne typen linsevæske trenger inn i linsen og rengjør i dypet. For dem som ønsker en mindre flaske finnes det øyedråper. Disse er hendige å bære med seg og det er bare å dryppe direkte på øyet når det føles tørt.

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine