en mann som opplever problemer med linser

Opplever du å ha problemer med linser?

Uansett om du bruker linsene dine så godt som hver eneste dag, bare til fest, trening eller om du er en helt ny bruker av linser, kan det være bra å ha orden på når du ikke bør bruke kontaktlinsene dine. Vanlige problemer med linser kan være blant annet at du får vondt i øynene av linsene eller vondt i øynene etter bruk av linser. 

Linser kan virkelig være befriende på så mange måter, uansett om du har endagslinser, bruker ukeslinser eller foretrekker månedslinser. Kanskje liker du ikke i det hele tatt å bruke briller eller så liker du best å kombinere linser og briller etter humør, stil og aktivitet.

Du er kanskje helt ny som linsebruker og uroer deg over det faktum at du skal sette noe inn i øyet som deretter skal bli sittende der hele dagen. Kanskje bekymrer du deg for hvilke eventuelle bivirkninger som linsene kan gi, eller at du har problemer med å ta ut og sette inn linser.

Hvor vanlig er det å ha problemer med linser? 

Små bivirkninger som tørre, sviende øyne og/eller hovne slimhinner i øynene er relativt vanlige problemer ved bruk av linser. Men følger man alle anbefalingene om hvordan man skal håndtere linsene sine så er kontaktlinsebruk relativt sikkert.

Problemet er at de alvorligste infeksjonene i visse fall kan være farlig for synet og da trenger du å få rask behandling. Vær ekstremt oppmerksom på om det gjør vondt i øyet med linser, om øynene ikke ser bra ut eller dersom du ikke ser bra. Ta umiddelbart ut kontaktlinsen om det skjærer i øynene, sier optikeren Carl Fredrik Kanington.

tørre øyne på linser

Det finnes forskjellige typer bivirkninger som man kan oppleve som linsebruker. Alt fra øyebetennelser og forskjellige grader av hovne slimhinner til hornhinnerelaterte infeksjoner som ikke er bra for øyet. Om man opplever bivirkninger og får vondt i øyet med linser så skal man umiddelbart ta ut kontaktlinsene. 

Skyll øyet dersom det føles klissete og ring deretter din optiker for rådgivning. Kontakt en øyelege dersom du opplever smerte, lysfølsomhet eller kraftig forverret syn, råder Carl Fredrik Kanington. 

Tenk på dette når du bruker linser: 

 • Bruk ikke linser når du er forkjølet da det finnes en risiko for infeksjon.
 • Kast linser som er ødelagte og skjærer i øyet. 
 • Vær nøye med å følge anbefalingene for dine linser, og rengjør dem etter hvert eneste bruk. 
 • Kontakt din optiker dersom du trenger råd om din bruk av linser.
 • Kontakt øyelege dersom du opplever å få vondt i øynene av linser eller opplever en synsforandring. 

Symptomer ved linseproblemer

Det finnes flere advarende symptomer som man burde holde utkikk etter. Det er for eksempel vanlig å ha problemer med progressive linser, multifokale linser problemer og monovision linseproblemer. Problemer med døgnet rundt-linser kan også oppstå siden øyet ikke får hvile fra linsene. De kontaktlinsene som er myke er laget i så tynt materiale at de så vidt kan føles på øynene og skaper som regel mindre ubehag og er behagelige å ha på fra det øyeblikket man setter dem på øynene.

Vanlige symptomer som forekommer ved linseproblemer er:

 • Følelse av at du er tørr i øynene når du bruker kontaktlinsene dine eller etterpå.
 • Forverret syn der du ser uklart.
 • Irriterte øyne (kløende, brennende eller stikkende følelse i øynene).
 • Smerte i øynene som oppstår etter at linsen er satt på øyet. 
 • Røde og hovne øyne.
 • Følsomhet mot lys samt økt tåreflyt.  

Symptomene som er beskrevet ovenfor kan komme av flere forskjellige grunner og trenger ikke alltid å komme av akkurat kontaktlinseproblemer. Det kan være at du har fått en infeksjon i øynene eller at du har et sår på hornhinnen fra for eksempel skitt eller støv. Når det kommer til progressive kontaktlinseproblemer kan man oppleve ubehag siden linsen tilpasser seg etter lyset i nærmiljøet, men man skal allikevel ikke føle smerte i øynene.

Om det er slik at du opplever ubehag i øynene av linser så er det viktig at du tar ut linsen umiddelbart og skyller og rengjør linsen i linsevæske. Det kan også være bra å la øynene hvile en stund og bruke briller mens linsene ligger i linsevæsken. Om du fortsetter å oppleve besvær når du bruker linsene dine så bør du ta kontakt med optikeren din. 

Hva er årsaken til linseproblemene?

Allergier

Om du bruker linser og er allergiker samtidig kan øynene dine bli mer irriterte dersom du befinner deg i et miljø der allergien din trigges, siden pollen, støv og flass, som er vanlige allergener, lett setter seg fast på linsens overflate.

Løsning: Som allergiker er det viktig at du rengjør linsene ofte i linsevæske og gnir dem forsiktig mellom tommel og pekefinger for å få bort eventuelle belegg. Bruk øyendråper som er beregnet for bruk av linser for å dempe allergiene dine.

Tørr i øynene av linser

Først og fremst så er det viktigst å utelukke noen form for øyensykdom. Den vanligste grunnen til linseproblemer med tørre øyne kommer av at øyet ikke produserer nok væske til øynene. Miljøet spiller en stor faktor, som f.eks. om man jobber foran dataen eller jobber i et kontor med tørr luft. 

Løsning: Bruk smørende øyendråper som fukter linsene og øynene dine for å lindre plagene. La øynene dine få hvile seg fra kontaktlinsene av og til og bruk gjerne en spesiell linsevæske som laget for nettopp problemer med tørre øyne.

Linsen har dårlig passform

Øynene er unike da størrelse og form kan variere stort fra person til person. Selv om du har fått en linseseddel fra optikeren din så kan det allikevel være at de anbefalte linsene ikke føles bra og at man opplever et sterkt ubehag i øynene når man bruker linsene sine.

Løsning: Bestill en ny tid hos optikeren for å se etter et par nye linser som har en bedre passform for øynene dine. Dette bør du gjøre så fort du føler noen form for ubehag når du bruker linsene dine og dessuten kan utelukke at det ikke kommer av smuss eller skitt som sitter fast på linsen. 

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

  Tilbake til magazine