kvinne som hadde bivirkning ved bruk av linser

Linser og bivirkninger

Uansett om du bruker linsene dine så godt som hver dag, bare til fest, trening eller om du er helt ny bruker, kan det være fint å ha kontroll på når du ikke skal bruke kontaktlinsene dine.

Linser kan være befriende på mange måter. Uansett om du har endagslinser, bruker ukelinser eller foretrekker månedslinser. Kanskje trives du ikke i briller, eller så liker du å kombinere linser og briller etter humør, stil og aktivitet.

Eller så er du helt ny som linsebruker og bekymrer deg over det faktum at du skal sette inn noe i øyet som deretter skal være på hele dagen. Kanskje bekymrer du deg for hvilke eventuelle bivirkninger som linsene kan gi.

HVOR VANLIG ER DET MED BIVIRKNINGER?

Mindre bivirkninger som tørre øyne og hovne slimhinner er relativt vanlige. Men følger man alle anbefalinger om hvordan man steller linsene sine, er kontaktlinsebruk relativt sikkert.

– Problemet er at de alvorligste infeksjonene i visse tilfeller kan være synstruende, og da trenger du behandling raskt. Vær ekstra oppmerksom på om det gjør vondt i øyet, om øyet ikke ser bra ut eller om du ikke ser godt. Ta ut kontaktlinsen umiddelbart hvis den gnager, sier optikeren Carl Fredrik Kanington.

tørre øyne på linserDet finnes ulike typer bivirkninger som man kan oppleve som linsebruker. Alt fra øyebetennelser og ulike grader av hovne slimhinner til hornhinnerelaterte infeksjoner som ikke er bra for øyet. Hvis man opplever bivirkninger, må man ta ut linsene umiddelbart.

– Skyll øyet hvis det føles klebrig, og ring deretter optikeren din for å få råd. Kontakt en øyelege hvis du opplever smerte, lysfølsomhet eller kraftig forringet syn, råder Carl Fredrik Kanington.

TENK PÅ DETTE NÅR DU BRUKER LINSER:

• Ikke bruk linser når du er forkjølt, fordi forkjølelser gir fare for infeksjon.
• Kast linser som er ødelagte og kan gnage på øyet.
• Kontakt optikeren din hvis du trenger råd om linsebruk.
• Kontakt øyelege hvis du opplever smerte eller synsforandringer.

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine