Linser i skolealder – jovisst går det!

Maser barna om at de vil ha kontaktlinser? Jovisst går det an å bruke linser i skolealder, men det finnes et par ting du trenger å tenke på som foresatt.

Det er ikke uvanlig at barna begynner å ønske seg kontaktlinser i stedet for briller når de har blitt litt eldre, og skal begynne på mellomtrinnet eller ungdomsskolen. Hovedregelen er at det er graden av modenhet, og barnas egen evne til å ta hånd om linsehygiene som er avgjørende, ikke antall lys på bursdagskaken.

Ingen tydelig aldersgrense

Det finnes ingen tydelig anbefalt minimumsalder for å begynne å bruke linser. I stedet er det opp til foreldrene i samråd med optikeren som avgjør om barna er modne nok for linser. Derimot blir det ikke skrevet ut synshjelpemiddel til barn under 8 år av optikeren, men bare av øyenlege. Hos så unge barn er det dog ikke vanligvis passende med linsebruk.

Viktig med håndteringen

Selv om det er uvanlig å få bivirkninger fra linser så skjer det i sjeldne tilfeller, og som regel kommer dette av at linsene ikke har blitt håndtert på riktig måte. Som foresatt trenger du ikke selv å ha erfaring med linser, optikeren kommer til å nøye gå gjennom håndteringsråd ved nytilpassningen, slik at dere føler dere trygge i hvordan det hele skal håndteres.

Endagslinser anbefales

For å slippe å rengjøre linsene hver kveld anbefales ofte endagslinser til barn og ungdom. De kan, etter å ha vasket hendene, enkelt og greit ta de ut og kaste de hver kveld og deretter ta et nytt par ved neste brukstilfelle.

Start med bruk i kortere perioder

En del linsebrukere opplever at øynene kan bli litt tørre eller trøtte etter en hel dags bruk og når man ikke er vant til å bruke linser. Derfor kan det være lurt å bruke linsene i kortere tidsrom i starten – hvorfor ikke teste en time eller to om dagen først? Er barnet nærsynt og skal lese, eller bruke et nettbrett en lengre periode kan det også være behagelig å ta ut linsene i starten.

Synet er foranderlig, spesielt når man fortsatt vokser. Det er derfor ekstra viktig å oppsøke en optiker regelmessig for å kontrollere om synet har forandret seg, og hvordan det fungerer med linsene. Kanskje trenger styrken eller passformen å justeres noe.

Noen smarte knep for linsenybegynnere i alle aldre

  • Bruk linsene i kortere perioder i starten, og bytt til briller når øynene blir slitne.
  • Vent en stund, gjerne en halvtime, på morgenen før du setter i linsene
  • Ta med et linseetui og en liten forpakning med linsevæske dersom du trenger å ta ut linsene mens du er på tur.
  • Ha alltid med briller eller et ekstra par linser i reserve i tilfelle du skulle miste en linse.
  • Dersom du bruker sminke er det alltid lurt å sette i linsene før du sminker deg. Ta også de ut før du tar av deg sminken.
dennis

dennis

En nysgjerrig redaktør som like å holde seg oppdatert på det siste innen briller, linser og øyehelse. Mitt motto er å leve for hvert øyeblikk. Det gjør jeg med et par Ray-Ban på nesen og et skarpt syn som ikke overser detaljer.

  Tilbake til magazine