Fra Da Vincis skisser

Fra Leonardo Da Vincis skisser på 1500-tallet til dagens komfortable silikonlinser. Her forteller vi historien bak dagens avanserte kontaktlinser.

Opprinnelsen til det vi i dag kaller kontaktlinser kan spores tilbake til renessansen og Leonardo Da Vincis tegnebord. Han beskrev allerede i 1508 hvordan man ville kunne bruke en linse for å nøytralisere øyets brytningskraft. Den franske matematikeren Rene Descartes var inne på samme tankegang 150 år senere da han foreslo å plassere en linse direkte på øyet med hensikt å korrigere synet.

EN LINSE FORMET ETTER ØYET

Det var imidlertid den engelske astronomen Sir John Herschel som i 1827 klekket ut idéen med å gjøre en avstøpning av øyet for så å kunne lage en linse med eksakt samme form. En tysk glassblåser, F.A. Muller, virkeliggjorde Herschels idé og skapte den aller første kontaktlinsen i glass.

Noen år senere lykkes en sveitsisk fysiker og fransk optiker med å skape en kontaktlinse som korrigerte nær- og langsynthet. Kontaktlinsen som dekket en stor del av øyet var imidlertid så stor og ubehagelig at den var umulig å ha på seg over lenger tid.

Det skulle drøye til 1936 innen den amerikanske optikeren William Feinbloom introduserte kontaktlinser laget av glass kombinert med plast, noe som gjorde linsene lettere og mer anvendelig. Et tiår senere ble det utviklet linser som var laget helt og holdent av plast.

Det største problemet med de tidlige linsene var at tårer ikke kunne sirkulere mellom linsen og øyet, noe som medførte at brukeren måtte bytte linser etter bare noen timer. Det var hornhinnelinsen som løste dette, en linse som til forskjell fra tidligere utgaver bare dekker hornhinnen og fungerer slik at den flyter på hinnens tårefilm.

EN REVOLUSJON I MYK PLAST

På 50- og 60 tallet fortsatte utviklingen og de harde kontaktlinsene i plast ble både mindre og tynnere. Til tross for alle forbedringer var de harde kontaktlinsene fortsatt veldig ubehagelige for mange. På tide med en revolusjon i myk plast! Året var 1961 da den tjekkoslovakiske kjemikeren Otto Wichterle produserte den første prototypen på en kontaktlinse laget i myk plast.

Ti år senere lanserte Bausch & Lomb den første linsen i myk plast. Siden den myke kontaktlinsen var betydelig tynnere og mer komfortabel å bruke ble den raskt veldig populær og dominerer markedet i dag.

ET HAV AV LINSER Å VELGE MELLOM

Utviklingen har ledet til at det i dag finnes et hav av ulike linser, det handler om å velge dem som passer akkurat dine øyne. Du velger og vraker blant endagslinser, ukeslinser, månedslinser, døgnet-rundt-linser, fargede linser, multifokale linser og toriske linser (for astigmatisme).

Sammenligner en linser med briller finnes det helt klart fordeler med linser. Men det beste alternativet er tross alt å kombinere linser og briller, slik at du alltid har tilgjengelig det hjelpemiddelet som passer best for øyeblikket.

nicoletta

nicoletta

Med en stor samling solbriller og kjærlighet til all thing sparkly, må fingrene holdes i styr for ikke å utøke den ytterligere, selv om fristelsen er enormt stor.

  Tilbake til magazine