Kan endagslinser gjenbrukes?

Å bruke samme endagslinser flere dager i rad kan virke forlokkene. Men kjenner du til risikoene? Les dette så kommer du definitivt på andre tanker…

Et spørsmål som ofte stilles, er om endagslinser kan brukes i mer enn én dag? Månedsliner ser jo faktisk helt like ut og kan brukes i 30 dager… men faktum er at overbruk kan føre til større helserisikoer.

Øynene trenger oksygen – ellers så oppstår det problemer

Linser er en forbruksvare og de ulike linsemodellene er laget i forskjellige materialer etter anvendelsesformen. Endagslinser er bare godkjente for å brukes en enkelt gang, og maksimalt under en dag. Årsaken til denne begrensningen er at linsematerialet bare klarer tilføre til øyet oksygen i så lang tid.

Kontaktlinser dekker nemlig hornhinnen, og dersom det oppstår oksygenmangel kan man få betennelse på øyet. Symptomene på dette fenomenet er slørete syn eller røde øyne.

Gjennom å bytte linser med riktig intervall sørger du for at belegg og bakterier ikke overføres til øyet. I tårevæsken finnes nemlig flere stoff, som proteiner, fett og kalk, og disse fester seg deretter på linsen.

Linsebrukere som har brukt linsene feilaktig kan kjenne en gnagende eller kløende følelse, eller at øynene blir mer røde enn vanlig. Og faktum er da at man kan ha skadet øyet – det er ikke uvanlig at det handler om små, gnagende blemmer på innsiden av øyelokkene eller skrubbsår på selve hornhinnen.

Ta ut linsene ved besvær

Med en gang du skulle oppleve det minste besvær, er det ikke lenger egnet å ha linser på øynene. Ta derfor med en gang ut linsene og kontakt en optiker for å se om plagene er av forbigående art, eller mer permanente. Ved mer alvorlige komplikasjoner trenger øynene å hvile, og linsebruken ta seg en pause slik at øyet får leget seg. Ubehandlede infeksjoner kan føre til permanente skader i øyet som påvirker ditt syn negativt – i verste fall kan du bli blind.

Dersom du bruker endagslinser på riktig måte så minimerer du risikoen for infeksjoner. Når du bruker månedslinser skal du være nøye med rengjøring av både linser og linseetui. I bunn og grunn handler det om å bruke linser med fornuft og følge optikerens råd og produktets bruksanvisning.

dennis

dennis

En nysgjerrig redaktør som like å holde seg oppdatert på det siste innen briller, linser og øyehelse. Mitt motto er å leve for hvert øyeblikk. Det gjør jeg med et par Ray-Ban på nesen og et skarpt syn som ikke overser detaljer.

  Tilbake til magazine