et par som forhindrer snøblindhet med solbriller

Hva er snøblindhet?

Snøblindhet er noe som er veldig ubehagelig å få og derfor noe man virkelig vil unngå for alt det er verdt. Det er utrolig smertefull og det er dessuten noe som hvem som helst kan få dersom man ikke beskytter de følsomme øynene fra den type UV-stråling som blir forsterket på grunn av sterk refleksjon i snø, hvit sand eller vann. Det som er litt forrædersk med snøblindhet er at man som oftest ikke merker det når selve skadene oppstår, men at man vanligvis merker det et par timer senere og da kan det bli veldig smertefullt.

Snøblindhet kalles også for fotoelektrisk keratitt og innebærer at hornhinnen i øyet blir skadet av de sterke refleksjonene som oppstår når solen står høyt og reflekteres mot en lys eller blank overflate. Du kan da få den samme typen synsskader som når du ved et uhell får sveiseblink i øynene når du har sveiset, eller som når du blir blendet i øynene dersom du har vært i solarium. Det som da kan skje er at hornhinnen først får små blemmer som deretter utvikles til små sår i øyet, som i sin tur fører til at det blir irritert. At snøblindhet er farlig for øyet kan nok de aller fleste skjønne, og for mesteparten av de som får det leges det av seg selv.

Vanlige symptomer for snøblindhet

Når du har blitt snøblind kommer du til å merke det følgende symptomet på snøblindhet innen et par timer. Forsinkelsen av symptomene gjør at snøblindhet kan virke en smule forrædersk, siden du som regel ikke føler så mye annet enn at du blir veldig sterk blendet ved selve skadetilfellet.

Symptomene du kan få hvis du har blitt snøblind:

 • En sterk smerte som sakte kommer smygende.  
 • En følelse av at øynene er grusete eller tørre.
 • Rennende eller lysfølsomme øyne.

Når du har fått snøblindhet kan det drøye et par dager før symptomene legger seg igjen. De små sårene på hornhinnen leges som regel av seg selv innen to døgn, noe som innebærer at man som oftest ikke trenger noen medisinsk behandling når man har blitt snøblind. Selv om det kan være en veldig smertefull opplevelse, er det som regel ingen fare for å få skader som ikke leges av seg selv.

Dette kan du gjøre selv for å behandle symptomer på snøblindhet

Som vi har nevnt så trenger de aller fleste som har fått snøblindhet ikke å få behandling hos en lege, da symptomene og plagene som oftest forsvinner innen 2 døgn.

Om du har blitt snøblind og plages med sterke smerter og ubehag kan du gjøre dette:

 • Prøv å vær i mørke rom og så mye innendørs du klarer under de lyseste timene de første dagene for å beskytte øynene fra lyset utendørs, samt fra det sterke lyset innendørs som kan komme fra lamper eller elektroniske skjermer.
   
 • Det finnes øyesalver som er laget for å lindre lignende øyeplager og som du enkelt kan smøre langs kantene på øyelokket. Disse brukes derimot helst bare sent på kvelden, da den kan gjøre synet ditt litt uklart.
   
 • Smertestillende medisin som Paracet eller Ibux kan også hjelpe med å lindre den verste smerten dersom du har veldig vondt.

Det kan være en god idé å bruke linser som har en sterk UV-beskyttelse.

Her kommer noen tips på noen veldig bra linser med UV-beskyttelse:

UV-linser fra everclear. Biotrue endagslinser fra Bausch & Lomb. Oayses fra Acuvue. 

 

kontaktlinser som forhindrer snøblindhet
kontaktlinser med UV-beskyttelse
linser med UV-beskyttelse

Beskytt øynene dine fra solens farlige UV-stråling

Når det kommer til å beskytte deg selv fra den farlige strålingen fra solen, er det mulig å gjøre dette både ved hjelp av solbriller med UV-beskyttelse, fotokromatiske glass samt ved hjelp av suncovers og solbeskyttelse på kroppen. Det å bruke solbriller er den aller vanligste og mest effektive måten, da kontaktlinser med UV-beskyttelse, selv om de er bedre enn ingenting, bare beskytter øyets iris og pupill og ikke øyehviten eller den tynne huden rundt øynene.

Oppsøk lege snarest dersom:

 • Plagene og smertene i øynene ikke har blitt bedre etter 2 dager.
 • Om smerten blir verre og verre og ingen gradvis forbedring har skjedd.
 • De gangene der synet føles dårligere enn vanlig er det også veldig viktig å besøke en øyelege.

Hvordan behandler man snøblindhet?

Om du har prøvd å behandle problemene selv hjemme uten noe som helst resultat og du opplever at ingenting har blitt bedre, eller kanskje til og med verre – da er det på tide for deg å gå til en øyelege for å sjekke hva slags behandling av snøblindhet du trenger for øynene dine. Behandlingen er som regel ikke så avansert, da man gir øynene noen hjelpemidler for å leges fortere samt for å minske smerten i øynene.

Vanligvis skriver legen ut en øyesalve og deretter blir du sykemeldt i et par dager for å beskytte øynene dine fra lyset, og du må som oftest bruke solbriller og hatt eller caps når du skal gå ut. Når det gjelder snøblindhet hos små barn, kan det uansett være bra å oppsøke en lege så fort som mulig, siden barnets øyne er veldig følsomme. Det er alltid bedre å være på den sikre siden og gjøre et besøk for mye enn et besøk for lite når det kommer til barn.

Beskytt alltid øynene fra solen med solbriller

Når det kommer til hva du selv kan gjøre for å unngå å få snøblindhet, er det både å bruke kontaktlinser med UV-beskyttelse, men også et par stilige solbriller som kan beskytte øynene dine fra solens sterke lys. Et par solbriller er alltid det beste alternativet, siden linsene bare beskytter selve iris og pupillen i øyet og derfor ikke øyehviten og den følsomme huden rundt øynene. Ha alltid et par solbriller tilgjengelig, spesielt om du befinner deg på plasser der det er en stor risiko for å bli blendet av solen.

Stilige transparente solbriller fra C.Jacobsen

 Stilige transparente solbriller fra C.Jacobsen
Svarte trendy solbriller
Svarte trendy solbriller fra C.Jacobsen
Supertrendy runde solbriller
Supertrendy runde solbriller fra C.Jacobsen
Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tilbake til magazine