en mann som bruker bifokale briller

Bifokale briller og bifokale linser

Bifokale glass i brillene er en gammel teknikk som har blitt brukt lenge for å justere synet til personer som har synsfeilen presbyopi – det som på folkemunne heter aldersynthet og som er det samme som å være langsynt. Begge disse synsfeilene betyr det samme, men den ene kommer av at synet forandres og blir verre med alderen. Ingen av oss slipper unna alderens utvikling og etter 40-årsalderen så er det vanlig at øyets evne til å veksle mellom lang og kort avstand minsker på grunn av at øyets linse blir mindre og mindre elastisk med tiden.

Å ha denne typen av synsfeil innebærer at man ser dårligere på nært hold og ofte også har brytningsfeil, noe som innebærer at lyset blir brutt på forskjellig sted på linsen i begge øynene og gjør at øynene sliter med å tilpasse seg og omstille seg. Mange eldre som får problemer med presbyopi ser dessuten også dårligere på avstand og trenger derfor glass eller linser som kan justere begge disse synsfeilene på en og samme gang. For å justere flere synsfeil samtidig bruker man bifokale kontaktlinser og briller.

Hva er bifokale briller?

Bifokale eller progressive briller brukes for å justere langsynthet og presbyopi. 

Og hva er bifokale glass? Denne typen glass er dobbeltslipte og har to forskjellige optiske soner på glasset som har en skarp linje mellom seg, slik at bæreren av de bifokale brillene kan velge sone etter hvor langt unna objektet de ser på befinner seg. Du ser gjennom den nedre delen av glasset når du leser eller ser på et annet objekt på kort avstand, mens du bruker den øvre delen av glasset når du skal fokusere blikket på objekter langt unna.

Bifokale glass fungerer altså både som lesebriller når du skal lese og se på noe på nært hold og for synsfeil der du også ser dårligere på lang avstand. Lesebriller som brukes for å kunne se på nært hold for personer som lider av langsynthet er enkelslipte glass og justerer bare en synsfeil mens bifokale linser / briller og progressive briller justerer mer enn én synsfeil.

Hva er forskjellen mellom bifokale og progressive?

Progressive glass og linser som er multifokale har i stedet for en skarp linje en overlappende grense mellom de to – noe som føles mykere for øynene! I vårt sortiment kan du ikke bestille briller med bifokale glass eller bifokale linser, men i stedet har vi progressive briller og multifokale linser som har erstattet denne eldre teknikken for brilleglass.

Hos Lensway kan du bestille hvilken innfatning du enn vil ha fra vårt sortiment med progressive glass. Vi bruker heller denne typen glass framfor bifokale siden det er en nyere teknikk som gjør det mulig for deg som lider av multifokale synsfeil å skifte fokus med blikket ditt over glasset med en mykere overgang, noe som er mer behagelig for øynene.

Et par tips på stilige innfatninger fra vårt sortiment:

Innfatning fra C.Jacobsen
Innfatning fra C.Jacobsen
Innfatning i Tortoise-mønster fra C.Jacobsen

Innfatning i Tortoise-mønster fra C.Jacobsen

Hva er bifokale linser?

Bifokale linser fungerer akkurat som bifokale briller gjennom å ha to styrker på samme linse der den ene styrken hjelper deg å se bra på nært hold og den andre hjelper deg med å se bedre på lenger avstand. Forskjellen mellom progressive / multifokale (som er den nye teknikken på linser og briller for flere synsfeil) og linser som er bifokale er at de bifokale har en tydelig grense mellom de forskjellige styrkene. 

Bifokale linser har blitt erstattet av en ny teknikk i form av multifokale linser

Multifokale linser er veldig like bifokale linser, men lages i stedet ved hjelp av en nyere teknikk der ikke linjen mellom de forskjellige styrkene på linsen er like sterk og at overgangen i stedet skjer gradvis. Å bruke bifokale eller multifokale linser er noe som kan ta litt tid for øynene å bli vant til, men det er i følge mange brukere lettere å bruke når man har lært seg det og ikke like anstrengende for øynene.

Å få dårligere syn med alderen er vanlig og noe som ingen av oss kan unngå, og derfor er denne teknikken banebrytende siden de bifokale linsene og glassene som vi har hatt en lang stund ikke har fungert helt optimalt da det ikke har vært mulig å gjøre overgangen mykere når man skifter fokus på blikket sitt. Vi er glade for at den synsrelaterte teknologien går framover og at det er så enkelt i dag å justere synsfeil med hjelpemidler.  

Noen tips på multifokale linser fra vårt sortiment:

Progressive/Multifokale endagslinser fra CooperVision

Clariti 1 day multifocal
Biofinity multifocal

Biofinity multifocal

Det kan ta tid å venne seg til progressive / multifokale linser

Noe som de som bruker bifokale eller progressive briller kan være enig om er at det kan ta litt tid før man har blitt vant til glassene. Det samme gjelder så klart også når du bruker bifokale linser eller multifokale linser. Det kan ta flere uker før blir vant til dem når man først begynner å bruke dem, så det er viktig å ha tålmodighet til å begynne med. Dette pleier som regel å gå seg til etter hvert og det blir bare enklere og enklere å fokusere blikket på både kort og lang avstand. 

Enkelt å bestille online hos Lensway:

Om du ønsker å bestille progressive glass til innfatninger som du har funnet i vårt sortiment, er det enkelt å få glassene dine tilpasset etter din individuelle styrke. Du gjør bare på følgende måte:

  • Under “Velg type og styrke” kan du enkelt fylla i alle dine styrker.
  • Her velger du også progressive glass som tilvalg.  
  • Når du har fylt i alle styrkene dine og valgt glass, avslutter du kjøpet ditt.

Når du bestiller linser hos Lensway så gjør du det på akkurat samme måte, og du får fylle i styrkene dine og diverse tilvalg når du har valgt de linsene som du ønsker å bestille. Vær oppmerksom på at progressive briller har en lenger leveransetid enn enkeltslipte glass da de lages individuelt etter dine gitte styrker. 

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

  Tilbake til magazine