kvinne og øyelinser

Alt om øyelinser

Øyelinser brukes av millioner av mennesker verden over og er et uvurderlig hjelpemiddel for å korrigere synet!  Øyelinser er enkelt og behagelig – lær deg alt du trenger å vite før du begynner med øyelinser!

Er det på tide for deg å skaffe kontaktlinser for første gang? Eller kanskje har du allerede øyelinser, men har lyst til å begynne å bruke andre øyelinser eller er ute etter billigere øyelinser? Øyelinser er et hjelpemiddel som kan korrigere synsfeil som du faktisk setter rett på øynene. Disse finnes i forskjellige typer som vi kommer til å fortelle mer om nedenfor. Hvilken type øyelinser du bør velge kommer helt an på dine personlige behov og din synsfeil.

Å bestille øyelinser på nett i dag er helt vanlig, og for å kunne bestille øyelinser trenger man først og fremst å ha besøkt en optiker for å få en såkalt linseseddel. Det er denne seddelen du bruker når du skal fylle i de forskjellige styrkene dine når du gjør en bestilling. Når du har fått linseseddelen hos optikeren så kommer du dessuten til å få teste ut linser som passer akkurat for deg og optikeren kommer også til å vise deg hvordan man skal sette dem inn og ta dem ut. I denne guiden kommer du til å finne all den informasjonen du trenger å vite om øyelinser! 

 

Everclear øyelinser

Hva er øyelinser?

Øyelinser er et hjelpemiddel liknende briller som brukes for å korrigere synsfeil og er i følge mange veldig behagelige når man har blitt vant til dem. Når vi mennesker til å begynne med begynte å bruke øyelinser, var de laget av glass og det kan du nok skjønne ikke var behagelig i det hele tatt!

I dag er øyelinser betydelig mye mer behagelige og laget i et deilig og mykt materiale som knapt kan merkes i øyet. Fargede øyelinser er også en veldig vanlig forekomst, både når det kommer til kostyme, men også for den som vil bytte øyefarge for en dag.

Hva er forskjellen på forskjellige typer øyelinser?

Det finnes mange forskjellige typer øyelinser og alle merkene i vårt sortiment har et bredt utvalg av linser som du kan bruke i forskjellige tidsperioder.

For å finne ut av de forskjellige begrepene på de ulike typene av øyelinser som finnes forklarer vi dem kort her nedenfor:


Endagslinser – Brukes bare en dag om gangen og får ikke brukes lenger enn anbefalt. Mange som driver med idrett foretrekker øyelinser som er laget for en dag, samt barn som vanligvis bruker endagslinser av hygieniske årsaker.

Ukelinser – Ukelinser kan du bruke i en hel uke før du trenger å bytte ut linsene dine. Ukelinser kan vare både 1 og 2 uker. Denne linsetypen passer veldig bra for personer som reiser eller pendler mye.

Månedslinser – Øyelinser som du bruker en måned i strekk. Når du tar ut øyelinsene dine om kveldene så rengjør du dem i linsevæske og oppbevarer dem i linsevæsken inni et linseetui over natten til du skal bruke dem igjen.

Døgnet-rundt-linser – Denne typen øyelinser er slike som man kan sove med og ikke trenger å ta ut om kvelden. Å sove med linser er ellers strengt forbudt, men med døgnet-rundt-linser så gjør det ingenting om du sovner med linsene i om kvelden.

 

Acuvue Oasys øyelinser

Hvordan setter man inn øyelinser?

Til å begynne med, når du skal sette i øyelinsene dine for første gang, kommer du mest sannsynlig til å synes at det medfører en del ubehag og de fleste liker virkelig ikke å pirke seg i øynene (så klart). Men tro det eller ei, man blir vant til det med tiden og jo fler ganger man har satt øyelinsene i, desto enklere blir det!

  • Det aller viktigste når det kommer til håndteringen av øyelinser er hygienen. Pass alltid på å være nøye med å vaske hendene før du tar på øyelinsene dine.

  • Før du begynner så bør du alltid sjekke om linsene er hele og at linsen er snudd riktig vei. Øyelinsen skal ligge som en skål på fingertuppen din om den ligger på rett side.

  • Rengjør øyelinsen rikelig med linsevæske for å ta bort eventuell smuss.

  • Linsen skal ligge på tuppen av pekefingeren og med den andre hånden skal du holde opp det øvre øyelokket slik at du ikke blunker når du skal sette linsen på øyet.

  • Dra deretter også ned det nedre øyelokket og før øyelinsen nærmere øyet. Når linsen ligger inntil øyet kan du se opp, slippe tak og la linsen legge seg på plass i øyet.

    Når du akkurat har begynt å bruke øyelinser, kan det ta et par uker før du blir helt vant til å bruke dem. For å best vite hvilken type øyelinser som passer deg best bør du ha en liten anelse om hva du har behov for. Om du plages med allergier eller tørrhet i øynene kan for eksempel endagslinser være best for deg.

Hvordan vet jeg hvilke øyelinser passer meg best?

For å vite hvilke linser som passer deg best, må du gjøre et besøk hos en optiker for å få gjort en synsundersøkelse og finne ut hvilken styrke du trenger. Når du er på besøk hos optikeren, kommer dere til å sammen prøve å finne ut hvilke øyelinser som kan passe deg best. Dersom du allerede har øyelinser, kan det hende at synet ditt har forandret seg siden ditt siste besøk og at du derfor trenger å oppdatere styrkene på din linseseddel.

Det finnes massevis av øyelinser for alle mulige synsfeil og behov. Som nevnt tidligere, kan allergikere med fordel bruke endagslinser siden de byttes ut hver dag og derfor er det mest hygieniske valget for øynene. Mange anser også at prisen på øyelinser er avgjørende og vil gjerne finne billige øyelinser for å korrigere sine synsfeil, mens andre mener komforten er den mest avgjørende faktoren.

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tilbake til magazine