40 OG ALDERSSYN

40 og alderssyn? Slik får du tilbake et bra syn

Ofte blir synet dårligere når du kommer opp i 40-års alderen. Men ingen panikk – med riktig synshjelpemiddel så verken synes eller merkes det. Velg mellom ulike linsemodeller som forenkler din hverdag på mer enn en måte.

Har du begynt å se uklart etter du har fylt 40? Da kan det være på tide med linser. I takt med at du blir eldre så blir øyets egen linse stivere, noe som gir et dårligere syn.

en mann ser dårlig ut når han leser

Øyet forandres

Såkalt alderssyn, eller presbyopi, er en vanlig forandring i øyet som gjør det vanskeligere når du for eksempel leser. Når linsens tykkelse ikke kan forandres for å tilpasse synet til ulike avstander, har øyet vanskelig for å fokusere på nært hold. Dette er noe som 9 av 10 i Norden rammes av.

Kosten påvirker

Forskning viser at kostvaner med bristende næringsinntak øker risikoen for aldersrelaterte synsforandringer. Det er derfor viktig å unngå de mest ekstreme diettene slik at du får i deg en så variert kost som mulig. Vitamin A, C, og E, antioksidantene Lutein og Zeaxantin, Omega-3 og mineralene zink og kobber setter ned farten på aldersrelaterte synsforandringer.

Når solen skinner

Sollys i en moderat mengde er bra for helsen. Når øyets netthinne treffes av dagslys sendes signaler til hjernen for å produsere hormoner som gjør at du kjenner deg piggere og gladere.

Men UV-lys kan også være skadelig for øynene. Fotokeratit, en solbrenthet på øyets hornhinne og bindehinne, grå stær og kreft er lidelser som kan ramme øyne som ikke kan beskyttes med UV-linser eller solbriller

Behold synsskarpheten

For deg som er midt i livet og vil fortsette å være skarpsynt i alle situasjoner er linser et enkelt alternativ til lesebriller. Med kontaktlinser slipper du også ting som å pusse skitne glass. Du kan dessuten velge, endagslinser, ukeslinser, månedslinser eller døgnetrundtlinser avhengig av dine unike behov. Det finnes løsninger for alle tenkbare livsstiler.

Har du progressive briller, kan du i stedet velge multifokale kontaktlinser. Gjennom disse får du ulike styrker i samme produkt noe som gjør at du kan se bra både når du leser og kjører bil.

dennis

dennis

En nysgjerrig redaktør som like å holde seg oppdatert på det siste innen briller, linser og øyehelse. Mitt motto er å leve for hvert øyeblikk. Det gjør jeg med et par Ray-Ban på nesen og et skarpt syn som ikke overser detaljer.

  Tilbake til magazine